Imorgon invigs ubåtshallens konstverk Wonders – inspirerat av ubåtarnas mystik

Publicerat

I veckan är det fem månader sedan invigningen av ubåtshallen i Karlskrona, Marinmuseums nya stolthet som redan lockat närmare 300 000 besökare. Ubåtshallen - uppförd av Statens fastighetsverk 2012-2014 - är en långsmal och asymmetrisk byggnad med drag av modern fartygs- och smygteknik. Utöver den iögonfallande arkitekturen kan museets besökare nu uppleva ett konstverk på ubåtshallens exteriör, signerat konstnär Mia E Göransson. Imorgon, tisdagen den 4 november, invigs konstverket. Pressen är välkommen att delta.

För arkitekten bakom ubåtshallen, Björn Malmström, var ubåtarnas långsmala form en stark inspirationskälla för hur tillbyggnaden skulle gestaltas. Mekanik, teknik och krigsfartyg var också en första utgångspunkt för konstnären Mia E Göransson - utvald av Statens fastighetsverk och Statens konstråd - då hon skulle skapa den väggfasta konsten på ubåtshallens exteriör. Den viktigaste inspirationen för gestaltningen kom dock från den mystik som omgärdar ubåtar och dess verksamhet.

-       Det som har inspirerat mig allra mest är de hemligheter som finns runt ubåtar och dess undre värld, vad som finns och händer under ytan. Jag har velat återskapa spänningen i det okända och ibland låtit en nästan skräckblandad nyfikenhet styra mig, säger Mia E Göransson.

Tång, sjögräs och mekanik i brons

Verket, som sitter på ubåtshallens exteriör mot entréområdet, består av tio delar - alla gjutna i brons efter modeller som tagits fram i vax. Här finns en 2,5 meter hög tångruska, olika former av sjögräs men också mer abstrakta delar som kan föra tankarna till en tygbit från ett segel eller kanske en mekanisk detalj.

-       Konstverket med sina olika former och ytskikt är både vackert och spännande. Det varma bronset bryter också av mot fasadens kyliga material på ett bra sätt. Vår förhoppning är att man som besökare ska bli så nyfiken på konsten att man vill studera den på nära håll, kanske till och med känna på de delar som sitter inom räckhåll. Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Anders Magnusson, förvaltningsområdeschef vid Statens fastighetsverk.

Konstverket till den nya ubåtshallen är beställt av Statens konstråd i samråd med Statens fastighetsverk och Statens Maritima Museer.

Vill du höra/se mer av konstverket? Vill du träffa konstnären på plats? Välkommen på pressvisning/invigning!

Tid: tisdagen den 4 november kl 11.00

Plats:vi samlas utanför Marinmuseum, Stumholmen, Karlskrona

Träffa:konstnär Mia E Göransson samt representanter från Statens konstråd, Statens Maritima Museer/Marinmuseum och Statens fastighetsverk

OSA: Då vi i samband med invigningen bjuder på lunch är vi tacksamma för OSA till; Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 070 333 71 87, asa.carlberg@sfv.se

För mer information kontakta:

Anders Magnusson, förvaltningsområdeschef Statens fastighetsverk, 070 547 68 90, anders.magnusson@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Cecilia Hjelm, projektledare Statens konstråd, 070 309 92 56, cecilia.hjelm@statenskonstrad.se

Fakta om konstnären:

Mia E Göransson är keramiker och konstnär, utbildad på Konstfack, bosatt och verksam i Gustavsberg. Göransson delar sin tid i ateljén, belägen i den gamla porslinsfabriken Gustavsberg, med en halvtidstjänst som professor på HDK Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Göransson har tidigare gjort flera offentliga uppdrag, bl a Råcksta tunnelbanestation i Stockholm. Detta är Göranssons första uppdrag där hon överfört sina former till brons – www.miaegoransson.se

Pressbilder:

news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Fakta gällande tillkomsten av den nya ubåtshallen:

http://www.sfv.se/en/fastigheter/ongoing-projects/byggprojekt/tillbyggnad-marinmuseum/