Den 5 juni på Djurgården - Invigning av minnesvården efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004

Publicerat

Välkommen till invigning av minnesvården. Lea Porsager är konstnären bakom Gravitational Ripples som blev det vinnande bidraget i en internationell konsttävling om minnesvårdens utformning. Verket är uppfört i Nationalstadsparken vid Blockhusudden på Kungl. Djurgården i Stockholm. På regeringens uppdrag har projektet genomförts av Statens fastighetsverk och Statens konstråd i nära samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Vid ceremonin närvarar DD.MM. Konungen och Drottningen, DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel, statsminister Stefan Löfven med hustru Ulla Löfven, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren, Thailands ambassadör H.E Mr. Soonthorn Chaiyindeepum, konstnär Lea Porsager, anhörigrepresentanter Josefine Fredriksson och Bob Stigsson, Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren och Statens konstråds direktör Magdalena Malm.

Färdigställandet av minnesvården är nu inne i ett slutskede. Verket är fortfarande täckt av en grön cellulosaduk som innehåller gräsfrön och örter. Under sommaren kommer duken att förmultna, gräset att växa och verket kommer att bli en grön och blomstrande plats.Ett stort antal besökare har redan anmält sig till minnesceremonin som främst riktar sig till anhöriga, efterlevande och överlevande. Det är av största vikt att dessa besökare visas hänsyn och får möjlighet att känna att denna stund är deras.

Varmt välkommen!

Se filmen från platsen för minnesvården, maj 2018:

https://streamio.com/api/v1/videos/5b02ba166f8d8dff04000013/public_show?link=true&player_id=4c9b6854b35ea807b500000

Kortfakta om invigningen av minnesvården

Media och press är välkomna till en kort pressinformation kl. 14.15 och därefter till minnesceremonin som pågår mellan kl. 15 och 16. Ceremonin avslutas med blomsternedläggning.

Från 14.30 kommer media att anvisas plats på den särskilda pressläktaren intill minnesvården. Efter ceremonin finns möjlighet till kommentarer av bl.a. statsministern, anhörigrepresentanter, konstnären Lea Porsager och hennes medarbetare samt representanter för Statens fastighetsverk, Statens konstråd och Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Var:

I Nationalstadsparken på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.När: Tisdag den 5 juni, kl 15.00. Pressen samlas kl 14.15 vid ”Intervjuplats”, enligt bifogad karta.

Ta dig hit:

Begränsad möjlighet till parkering. Åk kollektivt, buss 69.

Osa:

Deltagande i pressträffen och minnesstunden anmäls till Maria Uggla, presskontakt Statens fastighetsverk, 0733–322214, maria.uggla@sfv.se.