Kavaljersflygeln på Gripsholms slott - Utsvävande hovliv, bedårande tapeter och djupa skottgluggar väntar besökare under Hemliga rum

Publicerat

Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. En av årets tio utvalda hemligheter är Kavaljersflygeln vid Gripsholms slott. En vacker sidobyggnad bestående av 28 rum fördelade på fyra våningar, en gång uppförd för att hysa den festglade kung Gustav III:s tillresta gäster. Utöver denna vackra 1700-talsmiljö bjuds besökare under Hemliga rum även på försvarshistoria i form av Griptornsvalvet och Stureskansen.

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. 2004, 2008 och 2012 ringlade köerna långa till de för en dag upplåsta platserna. Hittills har 157 000 personer valt att uppsöka de utvalda hemligheterna och därigenom fått fördjupad kunskap om platsernas historia, genom det fysiska besöket men också genom de historier som viskats fram.

- Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har - att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Enhetlig inredning och unika väggmålningar

Under Hemliga rum på Gripsholm slott låser Statens fastighetsverk upp dörren till Kavaljersflygeln, en byggnad som den festglade kungen Gustav III lät uppföra för att kunna ta emot fler tillresta gäster. Kavaljersflygeln användes inte mer än ett par säsonger och är därför en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsinteriörer. Byggnaden rymmer 28 mindre gästrum, 16 för kavaljerer och 12 för adelsdamer. Rummen är fördelade över fyra våningar med sju rum på varje plan. Två av rummen på varje våningsplan är en dubblett. Dessa rum var tänkta för äkta par och förbands med en garderob.

- Rummen i flygeln ligger uppradade längs en korridor. Alla rum är enhetligt inredda och många väggmålningar och tapeter otroligt vackra. Jag hoppas att många tar chansen att besöka oss den 28 maj. Det är verkligen en speciell känsla här inne, lite som om tiden stått still, säger Anna Beermann, samordnare för Hemliga rum vid Statens fastighetsverk.

Till varje gemak hör ett domestikrum, ett litet krypin för betjänten. Här fanns också toalettstolen. Inredningen här är intakt och även om dessa rum var mycket enkla var de uppvärmda med kakelugnar. För att få ljus in i betjäntens rum gjorde arkitekten ett fönster ut mot korridoren.

- Att placera övernattningsrum längs en korridor på det här sättet känns helt logisk för oss idag. Ett rykte säger också att det var ett besök i Kavaljersflygeln som inspirerade den amerikanske hotellmagnaten Conrad Hilton till sin hotellinredning. Skröna eller inte, vem vet? Det är i alla fall en lockande tanke att dagens hotell kanske har sitt ursprung här, säger Anna Beermann.

Griptornet och Stureskansen

Utöver Kavaljersflygeln erbjuder Statens fastighetsverk även en dos militärhistoria den 28 maj, Griptornsvalvet och Stureskansen. I Griptornsvalvet förvarades krut och ammunition till kanonerna på våningarna ovanför. Tornet har fyra våningar ovanför valvet och genom hålet i mitten av taket vinschades vapen och ammunition. Stureskansens historia är mer gåtfull.

- Hur Stureskansen såg ut från början och när den kom till är inte helt klarlagt. Skansen brukar dateras från 1500-talets senare del men den kan också ha ingått som en byggnad i Bo Jonsson Grips ursprungliga slott. Skulle detta stämma är Skansen den äldsta byggnaden på holmen, säger Ronny Wångdal, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Utöver Gripsholms slott visar Statens fastighetsverk ytterligare nio hemligheter runt om i Sverige, lördagen den 28 maj. Vi håller öppet mellan klockan 10.00 - 16.00 och det är fri entré till samtliga av SFV:s aktiviteter.

Årets tio utvalda Hemliga rum är:

1)   Universitetshuset och Lundagård, Lund - lager av historia i studenternas park och hus

2)   Göteborgs residens, Göteborg - stormaktstid, kungshus och en dold trädgård

3)   Vadstena slott, Vadstena - en första klassens krigsmaskin

4)   Visingsö - ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin

5)   Gripsholms slott, Mariefred - Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster

6)   Skoklosters slott, Håbo - takrenovering med en garantitid på trehundra år

7)   Kronobageriet, Stockholm - 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri

8)   Västra stallet, Stockholm - spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city

9)   Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm - historiskt möte i balsalen

10) Stockholms observatorium, Saltsjöbaden - 11 ton metall för att nå virvelgalaxen

Vill du se Kavaljersflygeln på förhand?

Om du som journalist önskar göra ett förhandsreportage gällande Hemliga rum på Gripsholms slott/Kavaljersflygeln, vänligen kontakta:

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 070 333 71 87, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Pressfilm Kavaljersflygeln samt program 28 maj:

http://www.sfv.se/sv/sevardheter/hemliga-rum-2016-start/gripsholms-slott/

För mer information gällande Hemliga rum på Gripsholms slott:

Anna Beermann, samordnare för Hemliga rum, Statens fastighetsverk, 010-478 71 64, anna.beermann@sfv.se

Ronny Wångdal, fastighetsförvaltare Statens fastighetsverk, 010-478 76 19, ronny.wangdahl@sfv.se

Mia Fernlund, kommunikatör Statens fastighetsverk, 010-478 73 58, mia.fernlund@sfv.se