Patinerad sidentapet på Gripsholms slott ersätts av handmålad replik

Publicerat

Ett spännande och annorlunda tapetprojekt pågår just nu på Gripsholms slott. Det är sidentapeten i Drottningens lilla kabinett som, efter cirka 250 år, ska ersättas. Då originalet visade sig vara för slitet och ömtåligt för att restaureras, låter nu Statens fastighetsverk (SFV) istället ersätta tapeten med en återskapad sidentaft i rött - ett fantastiskt hantverk där stora delar av mönstret målas för hand. Hösten 2016 beräknas repliken finnas uppe för beskådan.

Drottningens lilla kabinett på Gripsholms slott är ett ca 22 kvadratmeter stort rum beläget i Drottningflygeln, en tillbyggnad som Hedvig Eleonora lät uppföra i slutet av 1600-talet. 2011 konstaterade Statens fastighetsverk och Kungl. Husgerådskammaren att väggsidenet i kabinettet var i mycket dålig kondition. För att få reda på mer om tapetens ursprung tog ett detaljerat arkivarbete vid.

- Våra analyser visade att väggsidenet troligen importerats från Kina och att det ursprungligen sattes upp 1773 i Gustav III:s arbetsrum. 90 år senare flyttades taften med sina baguettelister till sin nuvarande plats i Drottningens lilla kabinett. Tygets ursprung, ålder och skador gjorde att vi bestämde oss för att ta ner hela tapeten och istället låta tillverka en replik, säger Jakob Strömholm, slottsarkitekt Gripsholms slott.

Beslutet att framställa ett nytt målat tyg, i samma bredd fast med röd bottenkulör, fattades 2012. Än återstod dock ett arbete som kan liknas vid ett detektivarbete. För att kunna rekonstruera tyget med dess måleri behövdes bland annat pigment och bindemedel definieras med hjälp av laboratorieanalys.

- För att få ett så autentiskt slutresultat som möjligt är det flera yrkesgrupper som har involverats i projektet. Sidentyget har analyserats av konservatorer, kemister, screentryckare, dekorationsmålare och textilföretag, säger Jakob Strömholm.

Analyserna visade att tapetmönstrets konturer är målade med silverfärg, något som var vanligt i Kina på 1700-talet. Det stod också klart att dekoren är handmålad. Efter en del diskussioner bestämde sig Statens fastighetsverk för en produktionsprocess där mönstret screentrycks på sidentaften för att därefter målas av en skicklig dekorationsmålare.

Betydligt starkare kulör

Den vane besökaren till Gripsholms slott kommer att bli överraskad då tapeten, hösten 2016, åter väntas sitta på plats i Drottningens lilla kabinett. Under alla år som originaltapeten suttit uppe har ljuset blekt tyget till en beigegul bottennyans. När listerna togs bort vid demonteringen var det istället en lysande, korallröd kulör som tittade fram.

- Kontrasten mellan de båda färgerna var kraftfull, vi blev alla väldigt överraskade. Av hänsyn till historien och med respekt för de som arbetat med sidenet från början bestämde vi oss för att återgå till den ursprungliga nyansen, säger Jörgen Malm, förvaltningstekniker vid Statens fastighetsverk.

Det 60 meter långa tyget kommer att tryckas våren 2016. Därefter tar det cirka ett halvår för dekorationsmålaren att med fin pensel måla bladens nerver och blommornas konturlinjer.

Originaltapeten från Drottningens lilla kabinett kommer att tas väl om hand. Statens fastighetsverk arbetar just nu med att iordningställa ett klimatiserat utrymme på slottets vind i vilket bl a demonterade tapeter och väggsiden kommer att bevaras för framtiden.

För ytterligare information kontakta:

Jakob Strömholm, slottsarkitekt, 08 452 04 73, jakob.stromholm@hosark.se

Jörgen Malm, förvaltningstekniker Statens fastighetsverk, 010 478 71 37, jorgen.malm@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk