I stormen Egons spår

 • Stormfälld skog på Visingsö Fotograf: Statens fastighetsverk

  Stormfälld skog på Visingsö

 • Visingsborg

  Visingsborg

 • Mellersta gravfältet på Visingsö

  Mellersta gravfältet på Visingsö

 • Fyrvägskorset väster om Ryssladorna Visingsö.

  Fyrvägskorset väster om Ryssladorna Visingsö.

Publicerat i kategorin Nyhet

Stormen Egon som drog fram över södra och mellersta Sverige orsakade stormfällning på bland annat Visingsö utanför Jönköping. Statens fastighetsverks förvaltare Fredrik Ellgren har besökt Visingsö och berättar om de skador på skogen som stormen Egon orsakade.

Hur såg skogen ut?
- Skadorna är rätt omfattande på skogen. Framförallt är det höjdryggen mitt på ön som drabbats och värst är skadorna i den så kallade Smålandsskogen. Det är framför allt tall och gran som blåst ned men även en del lärk, bok och ek. Dessutom har ett rätt ovanligt och därför speciellt bestånd med tuja har drabbats hårt av stormen. Mellersta gravfältet är nu i stort sett kalt från träd. Förra årets gallring som koncentrerades till att ta bort träd på och intill gravhögar, har räddat dessa från skador.

Vad har hänt under veckan?
-
Under måndag morgon hade räddningstjänsten öppnat en väg ned till hamnen. Senare under måndagen öppnade Statens fastighetsverks personal ytterligare två vägar. Flera vägar är fortfarande stängda. Under onsdagen fick vi ut en skogsmaskin för att påbörja arbetet med att öppna alla vägar och börja ta hand om det stormfällda virket.

Hur vanligt är det stormfällningar?
-Stormfällningar är vanliga. Stormar inträffar i stort sett varje år någonstans i Sverige och eftersom SFV:s fastigheter finns i hela landet så drabbas vi ofta på något sätt. Egon uppmätte en stormstyrka på 30,9 m/s (svår storm) på Visingsö.Tidigare har Visingsö drabbats hårt av orkanerna Gudrun (2005) och Per (2007).

På Visingsö förvaltar Statens fastighetsverk kungsgården och kungsgårdsmarken som, med start på 1830-talet, började planteras med ek för att trygga tillgången på skeppsvirke för flottan. Idag är detta Sveriges största sammanhängande ekskogsområde. Läs mer om Visingsborgs kungsgård på Visingsö