Förtydligande om aktuella artiklar om asylboende

Publicerat

Den 11 november publicerade DN en artikel angående hovets och Statens fastighetsverks (SFV) inställning till bostäder till asylsökande. Texten i artikeln är korrekt men rubriken är missvisande och har lett till spekulationer från andra medier. Följande gäller:

Innehållet i DN:s artikel (se länk nedan) är korrekt, men med tillägg att det hittills inte har förekommit någon dialog mellan hovet och Statens fastighetsverk angående möjliga bostäder. SFV:s fastighetsdirektör Johan Zetterberg, avslutar DN-artikeln:

- Jag har lite svårt att se var det skulle passa in flyktingboenden om man tänker på den kungliga dispositionsrätten. De flesta (lokaler) har ett högt kulturhistoriskt värde och är känsliga. Vi skulle nog behöva borra lite djupare i frågan för att se vad som skulle kunna vara aktuellt.

SFV har däremot, som också nämns i artikeln, tidigare i år skickat en lista på markområden som skulle kunna användas för att bygga nya asylboenden. Listan har nyligen uppdaterats med en förteckning över markområden som skulle kunna användas för tältboende. Listorna innehåller inte mark som disponeras av kungen.

2015-11-11

Länk till DN:s artikel:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hovet-oppnar-for-asylboende/