Tid för fred på Voksenåsen

  • 30 ton tung fredsklocka på Voksenåsen.

    30 ton tung fredsklocka på Voksenåsen.

  • Klockan i Fredsklockan Fotograf: Voksenåsen

    Klockan i Fredsklockan

Publicerat i kategorin Nyhet

Sedan i somras står ett fredstorn med en fredsklocka, byggt av koreanska material, uppställt av koreanska byggarbetare, på den svenska tomten i Voksenåsen.

Det är en 30 ton tung gåva från den sydkoreanska byn Hwacheon och invigdes den 15 augusti 2014. Fredsklockan är en symbol för Voksenåsens arbete för fred och mänskliga rättigheter och för deras ambition att föra människor från olika kulturer närmare varandra.

Tornet är ett av tre fredstorn, det andra står på gränsen mellan Nord- och Sydkorea och har en klocka som tidigare hängt i Oslo rådhus. Det tredje finns på gränsen mellan Sverige och Norge, i Morokulien.

På Voksenåsen hoppas man att fredstornet ska bli en plats där man kan bli berörd såväl av hantverk, arkitektur och historia som av stillheten och friden vid skogsbrynet. Ett rum för ro och eftertanke och som inskriptionen på klockan säger: tid för fred.

Voksenåsen hotell och konferenscenter ligger på Holmenkkollens topp utanför Oslo och tilldelades Sverige i nationalgåva efter andra världskriget. Letar du efter en plats med utsikt är Voksenåsen något för dig.