Ny hamnbyggnad i Vadstena

  • Skiss på den nya hamnbyggnaden vid Vadstena slott. Fotograf: Per Rydberg

    Skiss på den nya hamnbyggnaden vid Vadstena slott.

Publicerat i kategorin Nyhet

En ny hamnbyggnad i Vadstena slottspark kan bli verklighet. Statens fastighetsverk och Vadstena kommun har startat ett gemensamt projekt för en ny hamnbyggnad som ska förbättra servicen för såväl turister och Vadstenabor.

Har du varit i Vadstena och promenerat längs vattnet vet du att miljön med slottet, parken och hamnen är speciell. På promenadavstånd ligger också klosterområdets byggnader. Många turister kommer med båt och husbil och till dessa liksom boende behöver servicen förbättras.

- Vi vill göra slottsparken mer tillgänglig och inbjudande. Vi räknar också med att en ny hamnbyggnad kommer att öka antalet besökare till slottet och därmed gagna verksamheterna där, säger Gillis Åström på Statens fastighetsverk.

Fasad i trä och grönt tak

Byggnaden blir två våningar hög och ska förutom serviceutrymmen med hygienrum innehålla utrymmen för hamnkapten och Sjöräddningen samt café och/eller restaurang. Före detta slottsarkitekten Per Rydberg har ritat förslaget på den nya byggnaden som till utseendet påminner om de magasin som har legat runt slottet genom tiderna. För att minimera miljöpåverkan och energiförbrukning byggs den i trä och på fasaden kommer träet att gråna med tiden vilket passar med slottet och parkens gråbruna trädstammar. På taket läggs sedum som plockar upp parkens grönska och blir synligt från slottet.

Vadstenas nya hamnbyggnad beräknas stå färdig under eller efter sommaren 2015.

Mer om Vadstena slott och kloster på sfv.se

Vadstena kommun