• House of Sweden i Washington D.C Fotograf: Åke E:son Lindman

    House of Sweden i Washington D.C

  • Anna Lindh hall i House of Sweden, Washington D.C Fotograf: Åke E:son Lindman

    Anna Lindh hall i House of Sweden, Washington D.C

Washington D.C, House of Sweden

House of Sweden rymmer Sveriges ambassad i Washington DC, två våningsplan med exklusiva Office Suites, varav ett kontor hyser den isländska ambassaden, och ett ca 700 kvm stort Event Center som drivs av Statens fastighetsverk, SFV.

Unikt svenskt hus för möten

2006 uppfördes Sveriges första "Sverigehus" utomlands, med den svenska ambassaden och svenskt näringsliv under samma tak. Den officiella invigningen skedde den 23 oktober 2006 i närvaro av det svenska kungaparet. Byggnaden är idag en stark svensk arena i USA. Fastigheten rymmer utöver den svenska ambassaden också den isländska ambassaden (sedan hösten 2009) och ett spännande Event Center med konferensdel och utställningsytor. Utöver detta finns så kallade Office Suites att hyra i House of Sweden.

Bakgrund

House of Sweden är resultatet av en arkitekttävling som Statens fastighetsverk utlyste i juni 2002. Svenska staten hade då tecknat avtal med en amerikansk exploatör att hyra en del i den tänkta byggnaden på tomten i Georgetown vid Washington Harbour och samtidigt få utforma den med svensk arkitektur - en helt ny sorts ambassad skulle byggas.

I det ganska komplicerade tävlingsuppdraget ingick bl a att skapa en atmosfär av öppenhet och transparens, vilket var unikt för en ambassadbyggnad. Byggnaden skulle också inrymma mer publika ytor för att kunna hysa utställningar och seminarier. Dessutom skulle det finnas två våningsplan med kontorslägenheter, Office Suites.

Det vinnande bidraget från de svenska arkitekterna Tomas Hansen och Gert Wingårdh, valdes ut av juryn i januari 2003. Byggnadsarbetet påbörjades i augusti 2004.

Bästa läge i Washington D.C.

House of Sweden ligger på en tomt som har ett av Washingtons absolut mest attraktiva lägen. Den angränsar mot ett parkområde och mot strandpromenaden längs med floden Potomac vid Washington Harbour.

En symbol för Sverige

Byggnaden är ljus och luftig med stora glaspartier. Ljusföringen är en viktig del av huset, både utvändigt och invändigt. Runt hela huskroppen går ett bälte av ljust, bakbelyst trä, vilket ger känsla av att huset svävar när det är mörkt ute. House of Sweden är uppburet av vita pelare och upplyst av nordiskt ljus. Materialen består av ljust trä, glas och sten. Arkitekturen har en raffinerad enkelhet som både känns självklar och ändå överraskar. En upplevelserik och elegant arkitektur som är väl anpassad till tomten och gör den magnifika utsikten rättvisa.

Office Suites och Event Center

Vid sidan av ambassaden rymmer House of Sweden två våningsplan med exklusiva Office Suites och ett ca 700 kvm stort Event Center. Företag med koppling till Sverige har möjlighet att hyra någon av de 19 högklassiga kontorslägenheterna - ett unikt erbjudande som ger tillgång till ett svenskt nätverk på en av världens största marknader. Läs mer om våra event på www.houseofsweden.com

SFV driver husets Event Center och där har svenska ambassaden ofta program- och utställningsverksamhet. Lokalerna hyrs också ut till företag för konferenser, utställningar och andra tillställningar.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

2900 K Street NW

Washington D.C
38.901469, -77.058856

Fakta

Byggår:
2004-2006
Arkitekt:
Gert Wingårdh och Tomas Hansen
Hyresgäst: