• Sveriges ambassadkansli i Mexiko City. Fotograf: Åke Eson Lindman

    Sveriges ambassadkansli i Mexiko City.

Mexico City, ambassadkansli och residens.

Svenska ambassaden i Mexico City är belägen på Paseo de las Palmas i området Lomas de Chapultepec. Här ligger ambassadörens bostad på nummer 1215 och ambassadkansliet på nr 1375.

Svenska ambassaden i Mexico City är belägen på Paseo de las Palmas i området Lomas de Chapultepec. Här ligger både ambassadörens bostad på nummer 1215 och ambassaden på nr 1375. Namnet Chapultepec härstammar från Aztekerna och betyder "myrornas kullar". Nuförtiden ser man inte så mycket myror i området, det anses vara ett av de mer exlusiva bostadsområdena i Mexico City, där flertalet ambassader och konsultat är belägna.

Sveriges ambassad i Mexico City

Byggnaden består av fyra våningsplan och har vitputsad fasad. Den uppfördes 1946 och de första ägarna hette Aida och David Egea de Naval. De köpte tomten från Nueva Chapultepec Heights Company. 1989 sålde paret huset och 1994 var det återigen till salu. Denna gång köpte Britt Ericsson de Oliva, andrasekreterare på svenska ambassaden, byggnaden för svenska statens räkning. Huset genomgick sedan en omfattande renovering och ombyggnad, då den fram till 1994 tjänat som familjebostad. Arkitekt för ombyggnaden var Thord Hallström, BSK Arkitekter.

Ambassadörsresidenset

Huset byggdes 1934 för en läkares räkning. 1954 förvärvade svenska staten fastigheten genom Stig Engelfeldt, som var chargé d' affaires i Mexico City vid den tidpunkten. Huset består av fyra våningsplan och är byggt i putsat tegel. I salong och matsal finns stora fönster som vetter ut mot den vackra trädgården. På tomten finns även en pool.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Paseo de las Palmas 1375

Mexiko City
19.251776 , 99.132676

Fakta

Byggår:
Ambassad 1946, residens 1934
Arkitekt:
okänd
Hyresgäst: