• Sveriges ambassadörsresidens i Reykjavik.

    Sveriges ambassadörsresidens i Reykjavik.

Reykjavik, Island. Ambassad och ambassadörens residens

Sveriges ambassad i Reykjavik ligger i en mindre kontorsbyggnad medan ambassadörsresidenset ligger i en villa mitt i stan.

Ambassad och ambassadörsresidens i olika delar av Reykjavik

Det svenska ambassadkansliet i Reykjavik på Island omfattas av ett våningsplan i en fem våningar hög kontorsbyggnad. Svenska staten förvärvade våningsplanet 1981. Husets arkitekt är Gunnar Hansson. UD har sagt upp avtalet och vi söker nu en ny lösning.

Byggnaden ligger i Reykjaviks kommersiella centrum med bland annat ett antal kontorsbyggnader, butiker och affärscentrum.

Residenset uppfördes 1924

Den svenska ambassadörens residens ligger centralt i Reykjavik. Huset byggdes 1924 och arkitekt var Gudjon Samúelsson. Svenska staten förvärvade fastigheten 1935/36. Residenset tillbyggdes 1937 efter ritningar av Gunnlaugur Halldórsson. Garage tillkom 1948 efter ritningar av Gunnlaugur Pálsson.

Huset omfattar tre plan med källare och är byggt i sten. Residenset har putsade fasader och ett tak belagt med korrugerad plåt. Tomten med gräsmattor, träd och rabatter omgärdas av en trädgårdsmur. Garaget har plats för en bil.

Adress

Adress:

kansli: Lagmuli 7, residens Fjolugata 9

Reykjavik

Fakta

Byggår:
Residens 1924, tillbyggnad 1937, tillbyggnad garage 1948. Kansliet förvärvat 1981
Arkitekt:
Kansli Gunnar Hansson, residens 1924 Gudjon Samúelsson, tillbyggnad 1937 Gunnlaugur Halldórsson, tillbyggnad 1948 Gunnlaugur Pálsson
Hyresgäst: