• Voksenåsen, en bit av Sverige i Norge. Fotograf: SFV

    Voksenåsen, en bit av Sverige i Norge.

Oslo, Norge. Konferenshotellet Voksenåsen

"Nordmarka er for oss et fredet og herlig sted. Et slikt lite stykke av Nordmarka var det beste vi syntes vi kunde gi dere". Så sade Norges dåvarande statsminister Einar Gerhardsen den 2 oktober 1960 då han överlämnade Voksenåsen till den svenske statsministern Tage Erlander. Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige som tack för den hjälp som norrmännen fick av svenskarna under andra världskriget.I sitt tacktal sade Tage Erlander att Voksenåsen skulle bli ett "andligt kraftcentrum" och med särskild tanke på ungdomen ett ställe där det kulturella samarbetet och kontakten mellan de båda länderna kunde utnyttjas för bästa gemenskap. I alla år har Voksenåsens svensk-norska program verkat för denna inriktning.

"Sveriges vackraste utsikt i Norge"

Voksenåsen är ett modernt kurs- och konferenshotell som drivs kommersiellt parallellt med kulturella aktiviteter. Hotellanläggningen ligger 500 meter över havet och har en milsvid utsikt över Oslo och Oslofjorden. Avståndet till Oslo centrum är cirka en och en halv mil. "Trikken" som går från centrum och nästan ända fram till hotellet tar cirka 35 minuter.

Voksenåsen växer

Anläggningen är idag dubbelt så stor som den var när den uppfördes. Bruksarean är cirka 7 000 kvm. Det finns 85 rum med 125 bäddar, restaurang och mötesrum i olika storlekar. Maximala kapaciteten för konferenser är 180 personer.

Voksenåsen har sedan det byggdes 1960 genomgått ett antal om- och tillbyggnader och moderniseringar. Den totala arean har utökats med flera tusen kvadratmeter. 2012 gjorde SFV en ombyggnad och modernisering av receptionen. På tomten om 33 000 kvadratmeter finns bland annat stor parkeringsplats, pool och motionsspår.

Hotellet är mycket smakfullt inrett och har vackra konstsamlingar. Statens fastighetsverk ansvarar för och bekostar fastighetsunderhållet.

Värme på höjden

Under 2013 påbörjade SFV och Voksenåsen tillsammans ett energieffektiviseringsprojekt. I ett grönt hyresavtal gjordes en överenskommelse, som sporrar båda parter att göra det mesta för en grön framtid för byggnaden.

Norska elen är relativt billig eftersom den till största del kommer från egenproducerad vattenkraft. Men på Voksenåsen bestämde man ändå att installera bergvärme. Det krävdes 27 stycken 200 meter djupa borrhåll, varifrån det pumpas värme till två nya stora värmepumpar på 160kW vardera. Målet är att bergvärmen ska halvera den tidigare förbrukningen på runt 2,5 miljoner kW per år, vilket innebär att investeringen betalar sig på 10-13 års sikt. Anläggningen har varit igång sedan december 2014.

Okända arkitekter vann med "Scherzo"

I maj 1955 överlämnades ett gåvobrev under högtidliga former av Norges statsminister uppe på den stora egendomen på Voksenkollen. Senare samma år utlystes en arkitekttävling för byggnaden.

Det vinnande förslaget, som kallades Scherzo, var utarbetat av de nyutexaminerade och ännu helt okända arkitekterna Hans-Kjell Larsen och Terje Thorstensen. För att försäkra sig om att gå i land med byggprojektet lät byggkommittén dem samarbeta med en mer erfaren arkitekt, Marius Sundt Hansen. Arkitekt Larsen har sedan uppförandet fortsatt att arbeta med Voksenåsens utbyggnader och utveckling fram till idag.

Naturtomt med 1950-talsfunkis

Arkitekturen är modern och stram och smälter in i naturen genom sina låga byggnader och gräsbevuxna tak. Materialvalet föll på nordiska träslag, natursten, kopparplåt, betong och fasad av vitputsat tegel. Arkitekterna inspirerades av den tidiga 1950-talsarkitekturen, som i sin tur har rötterna i 1930-talets funktionalism. Arkitekterna ville att huset skulle ha en tydlig prägel av den tid som nationalgåvan överlämnades i.

Paviljong med matteater

Den 8 maj 2006 invigdes den nya utbyggnaden om ca 300 kvm - Dag Hammarsköldpaviljongen. Den rymmer förutom konferens- och utställningslokaler bl a en matteater, kallad Janssons, med ett stort öppet kök och matrum för gemensam matlagning för upp till 22 personer. I paviljongen finns också vetenskapsrummet Aniara med stjärnhimmel, stjärnkikare och rymdorgel.

Under paviljongen finns en inredd vinkällare, Arkadien, med plats för middagar och vinprovningar. Även ett litet galleri finns här. Arkitektur och inredning stämmer väl överens med övriga Voksenåsen, med gedigna material och en känsla av en flytande gräns mellan inomhusmiljön och naturen utanför.

En svensk-norsk konstsamling

I Norges nationalgåva till Sverige ingick en samling norska konstverk som blev grundplåt till dagens stora samling. Statens konstråd har också skänkt ett större antal verk till Voksenåsen. Den nuvarande konstsamlingen med flera hundra verk måleri, grafik, textil och skulptur är antingen donerad eller inköpt av Voksenåsen.

Modern skandinavisk inredning

Hotellets inredning är väl avvägd mot både arkitektur, natur och konstsamling. De vitputsade tegelväggarna och trä- och skiffergolven ger en neutral och tacksam bakgrund. Textilier och färgsättning går i skogsomgivningens färgskala; dimgrått, ljunglila, blåbärsblått och lingonrött. Det är mycket effektfullt eftersom gränsen mellan ute och inne är svävande med stora glasade partier och många fönster. Möblerna är i huvudsak skandinaviska kvalitetsmöbler av klassisk eller modern stil.

Läs mer

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Ullveien 4, Voksenkollen

Oslo
59.975137, 10.664763 14

Fakta

Byggår:
1960
Arkitekt:
Hans-Kjell Larsen och Terje Thorstensen
Hyresgäst: