• Sveriges ambassad i Moskva. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Sveriges ambassad i Moskva.

Moskva, Ryssland. Ambassadanläggning

Sveriges ambassad i Moskva ritades av den svenske arkitekten Anders Tengbom. Det är en stram röd tegelbyggnad med sluten fasad ut mot gatan.

Forsategel till 1970-talets Moskva

Efter många år av förhandlingar kunde bygget av en ny svensk ambassad i Moskva sätta igång i juli 1968. År 1972 var den färdig att ta i bruk. Sveriges ambassad i Moskva ritades av den svenske arkitekten Anders Tengbom. Det är en stram röd tegelbyggnad med sluten fasad ut mot gatan. Fönstren i husen är främst placerade mot trädgården. Arkitekturen påminner om att ambassaden är byggd under en tid då säkerhetsfrågor var centrala. Men den slutna, fästningslika fasaden skulle kompenseras av att det gick att gå in på ambassadens gård och inomhus med hjälp av ljusa interiörer. Dessvärre fick ambassadområdet efter en allvarlig incident på 1980-talet inhägnas av ett staket. På förgården dominerar skulpturen "Gestalt i storm" av Bror Marklund. Teglet till fasaderna hämtades från Forsa tegelbruk i Bollebygd.

Utökad anläggning

Sommaren 2002 invigdes ett nytt viseringskansli på anläggningen som byggts för att klara den utökade visumhanteringen som följde på Schengenavtalet. Tillbyggnaden fick exteriört samma prägel som tidigare byggnader. I bottenvåningen finns UD:s arkiv och på markplanet en modern kontorsmiljö. En stor lanternin förser viseringskansliet med extra dagsljus. Arkitekt var Jesper Husman på Tengbom Arkitekter.

Rossolimo 8

Den gamla timrade villan från 1920-talet, är med sin stora trädgårdstomt mellan höghus och institutioner väldigt unik. Huset har en lång historia, bland annat träffades det av ett flertal brandbomber under sommaren 1941. En stor del av taket övertändes och stora vattenskador blev en följd av släckningsarbetet. Lyckligtvis drabbades husets baksida svårast och representationsdelen klarade sig oskadd. Tidigare var Rossolimo bostad för militärattachéerna, här har bland annat Stig Wennerström bott under ett par år. Det sägs att det var under den perioden han värvades som spion. Här bor nu chefen för handelsavdelningen som har mycket representation både i bostaden och i trädgården.

Fakta Rossolimo

  • Byggår 1928
  • Arkitekt: okänd
  • Besöksadress: Rossolimo ul. 8

karta

Läs mer

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Mosfilmovskaya ul. 60

Moskva
55.716848, 37.515733

Fakta

Byggår:
1968-72
Arkitekt:
Anders Tengbom
Hyresgäst: