• En del av taket i en av salongerna på residenset i London. Fotograf: Åke E:son Lindman

    En del av taket i en av salongerna på residenset i London.

London, Storbritannien. Ambassadresidenset

Sveriges ambassadörsresidens i London ligger i en till det yttre anspråkslös huslänga vid Portland Place. Innanför dörrarna möter en även för brittiska förhållanden sällsynt välbevarad 1700-talsinteriör.

Residens med välbevarad 1700-talsinteriör

Sveriges ambassadörsresidens i London.Portland Place ritades av bröderna Robert och James Adam, två av 1700-talets främsta arkitekter i England. Londons befolkning fördubblades under 1700-talet och staden expanderade åt alla håll. Markägaren till Portland Place ville inte ha sikten skymd av den nya bebyggelsen, vilket resulterade i Londons bredaste gata. Byggnaden uppfördes mellan 1776-80 och förändrades under 1800-talets början av arkitekten John Nash. Den odlade marken i norr förvandlades till Regent's Park och omgavs av huslängor med stuckfasader.

Inspiration från Italien

På bottenvåningen och våningen en trappa upp ligger de storslagna mottagningsrummen. Alla paradrum har kvar de eleganta stuckaturer på väggar och tak som är typiska för bröderna Adams. De är inspirerade av väggmålningar som Robert Adams dokumenterade under sina bildningsresor i bland annat italienska Pompeji.

Svenskt sedan 1920-talet

Huset har hela tiden anpassats till nya behov. Trädgården försvann redan 1795. Fastigheten kom i svensk besittning 1921 genom ett 999-årigt arrendekontrakt. 1983 flyttade ambassaden till North Row och Portland Place 27 blev enbart ambassadörsresidens.

Svenskt på engelska

1999-2000 skapades tre personallägenheter i byggnaden. Dessutom renoverade SFV bröderna Adams historiska rum liksom ambassadörens privata våning. Alla stuckaturer har varsamt reparerats och målats. Förutom de historiska rummen kan ombyggnaden ses som ett försök att åstadkomma en svensk miljö i en engelsk byggnad - med hjälp av engelska arkitekter, Hyett Salisbury Whitley Arkitektkontor, Ark. Adam Whitely, Johan Radice, Charles Addison. Fönster, golv och inredning visar tydliga svenska drag. Huvudbyggnadens övre våningar har fått välgjorda och elegant moderna inredningar som anpassats efter vår tids behov. De historiska rummen fungerar fortfarande som en perfekt miljö för offentliga tillställningar.

Adress

Adress:

Portland Place 27

London

Fakta

Byggår:
1776-1780
Arkitekt:
Robert & James Adam
Hyresgäst: