• Fotograf: Åke Eson Lindman
  • Fotograf: Åke Eson Lindman
  • Fotograf: Åke Eson Lindman

Aten, Grekland. Ambassad och residens

Den svenska ambassadens lokaler ligger högst upp på femte våningen i ett hus som byggdes 1977. I byggnaden finns även Hollands och Irlands ambassader. På andra sidan gatan ligger den gamla Olympiastadion från 1896, det år som de första olympiska spelen i modern tid gick av stapeln.

Den svenska ambassaden flyttade in 1979 och i samband med det byggdes kontoret om. Tio år senare, 1989, genomfördes en genomgripande renovering samt installation av ny reception, säkerhetssluss och intervjurum. Gatan utanför är starkt trafikerad och SFV tittar på möjliga lösningar för att dämpa ljudnivån. 2003 renoverades ambassadens lokaler och ny värme- och kylanläggning installerades. 2012 installerades en ny hiss.

Svenskt residens i Filothei

Hyresvärden för det tidigare inhyrda svenska residenset sålde huset och den nya ägaren ville inte hyra ut. Efter idogt sökande på en mycket begränsad marknad, hittade man slutligen en lämplig fastighet i stadsdelen Filothei, som ligger i sluttningen nordost om centrum med utsikt över Aten och berget Pendeli. Stadsdelen är ett lugnt villaområde och hit har ett flertal länder förlagt sina residens. Ambassadörens residens är byggt och inköpt 1989, arkitekten hette Stelios Agiostatitis

Vitt residens

Ambassadörens residens är en friliggande souterrängvilla i två plan och källare. Både exteriör och interiör är vita, den senare med vita marmorgolv och vitmålade väggar. Glasväggarna ut mot dalen bidrar till den luftiga, lätta känslan.Entrén ligger på gatuplanet, liksom representationsvåningen med arbetsrum, salong, matsal och kök. Utanför matsalen och salongen ligger en stor terrass om cirka 120 kvm. I ambassadörens privata våning, finns fem sovrum, vardagsrum, fyra badrum och två mindre terrasser. Gillestuga, förrådsutrymmen och rum för servicepersonal finns i källaren. Här finns också ett garage.

Soluppvärmd pool

Fastigheten har en muromgärdad uppvuxen tomt om 1200 kvm. I trädgården finns en solfångaruppvärmd pool. Terrassen och trädgården är viktiga utrymmen vid representation.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Vassileos Konstantionou 7

Aten
37.983810, 23.727539 10

Fakta

Byggår:
1977
Arkitekt:
Ambassadkansli okänd. Ambassadörsresidens Stelios Agiostatitis.
Hyresgäst: