• Sveriges ambassadörsresidens i Tel Aviv. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Sveriges ambassadörsresidens i Tel Aviv.

  • Interiör från Sveriges ambassadörsresidens i Tel Aviv Fotograf: Åke E:son Lindman

    Interiör från Sveriges ambassadörsresidens i Tel Aviv

Tel Aviv. Ambassadörens residens

Sveriges ambassadörsresidens i Tel Aviv ligger i stadsdelen Herzliya Pituah. Det är en lugn stadsdel med flera andra ambassadörsresidens i området.

Residenset i Tel Aviv köptes 1989 av Statens fastighetsverk (SFV). Då hade svenska UD sedan 1966 hyrt ett ambassadörsresidens som skulle säljas. Bland ett tjugotal objekt på en begränsad marknad hittade SFV denna fastighet i stadsdelen Herzliya Pituah. Det är en lugn stadsdel som bland annat ambassader föredrar som bostadsområde.

Representativt residens för Sveriges ambassadör

Fastigheten omfattar en uppvuxen tomt om 1042 kvadratmeter som är terrasserad mot gatan. Här uppfördes 1982 en putsad stenbyggnad i två etage mot gatan och ett plan i mellanvåningen mot trädgårdssidan. Uppvärmning sker med oljeeldad panna samt solvärme och värmepumpar för varmvattenberedning. Efter viss om- och tillbyggnad, den senaste 2012, har planlösningen blivit ändamålsenlig och byggnaden ett representativt residens för Sveriges ambassadör. År 2010 placerade SFV 120 kvm solceller på residensets tak, detta har gjort att residenset är självförsörjande på el och kan sälja överskottet till stadens elnät.

Adress

Adress:

93, Kaplan Street, Herzliya Pituah

Tel Aviv

Fakta

Byggår:
1982
Arkitekt:
okänd
Hyresgäst: