• Sveriges ambassadanläggning i Peking. Fotograf: Åke E:son Lindman

  Sveriges ambassadanläggning i Peking.

 • Interiör i Peking

  Interiör i Peking

 • Gården med skulptur av Liss Eriksson Fotograf: Åke Eson Lindman

  Gården med skulptur av Liss Eriksson

 • Peking, Sveriges ambassad, gavel Fotograf: Åke Eson Lindman

  Peking, Sveriges ambassad, gavel

Peking, Kina. Ambassadanläggning

Sveriges ambassad och ambassadörens residens i Peking ligger på en tomt som Sverige arrenderar från den Kinesiska staten på 60 år, från 1965 till 2025. Sverige är ett av de länder som tillsammans med Norge, Danmark och ytterligare några länder äger sina fastigheter. Resterande ambassader hyr sina anläggningar av Diplomatiska Service Byrån (DSB).

Arkitekter Nils Ahrbom och Hando Kask

Tomten ligger i San Li Tun, diplomatområde nr 2 i den nordöstra delen av Peking. Närbelägna fastigheter är också ambassadkanslier och residens och i närområdet finns ett stort antal hotell och nya kontorsbyggnader. Uppförandet av de svenska ambassadbyggnaderna pågick mellan september 1971 och oktober 1972. Arkitekter var Nils Ahrbom och Hando Kask. 1998 byggdes konferenssalen Hedinhallen samt ett mindre bostadshus med två små lägenheter, arkitekt för dessa tillbyggnader var Mats Egelius. Under 2003 gjordes en om- och tillbyggnad för viseringskontoret efter ritningar av arkitekten Gunnar Åsell. 2011 gjorde SFV ytterligare en tillbyggnad för viseringskontoret, arkitekt var Ahrbom Arkitekter. 2013 byggdes tidigare gästrum och gästlägenhet ihop till ett kontor för Centec.

Tvåplansbyggnader i tegel

Tomten omfattar ambassaden, ambassadörens residens, personal bostäder, gästbostäder, garage och servicebyggnader. Husen utgörs av tvåplansbyggnader i tegel med källare. Taken är belagda med stenplattor. Tomten har en grön och lummig trädgård med pool och garage. Husen har mekanisk till- och frånluftsventilation, med värme och kylmöjlighet.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

3 Dong Zhi Men Wai Avenue, San Li Tun, Chao Yang District

Peking
39.94177, 116.45927

Fakta

Byggår:
1971-72
Arkitekt:
Nils Ahrbom och Hando Kask, tillbyggnader 1991 Hando Kask och 1998 Mats Egelius
Hyresgäst: