• Fotograf: Åke E:son Lindman
  • Den blå fontänen, ritad av Pia Kjellgren Schönning. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Den blå fontänen, ritad av Pia Kjellgren Schönning.

  • Interiör från Sveriges ambassad i New Delhi Fotograf: Åke Eson Lindman

    Interiör från Sveriges ambassad i New Delhi

New Delhi, Indien. Ambassadanläggning

Sveriges ambassad i New Delhi byggdes i slutet av 1950-talet i diplomatkvarteren. Det var den indiska staten som 1954 sålde den 40 000 kvm stora tomten till Kungliga byggnadsstyrelsen (KBS). Den nya anläggningen skulle inrymma ambassad, ambassadörens residens, representationslokal, personalbostäder och rekreationsutrymmen.

Svenskritad ambassadanläggning från 1950-talet

Sveriges ambassad i New Delhi byggdes i slutet av 1950-talet i diplomatkvarteren. Det var den indiska staten som 1954 sålde den 40 000 kvm stora tomten till Kungliga byggnadsstyrelsen. Den nya anläggningen skulle inrymma ambassad, ambassadörens residens, representationslokal, personalbostäder och rekreationsutrymmen. Projektet var ett stort samarbete mellan svenska och lokala entreprenörer och generalentreprenör var SENTAB. När ambassaden var färdig överlämnades den till den första svenska ambassadören i Indien Alva Myrdal.

Sida och Exportrådet flyttar in

1988-89 flyttade det svenska biståndsorganet Sida in i en ny tillbyggnad bakom kansliet. Samtidigt genomfördes en utbyggnad och renovering av personalbostäderna som blev färdig 1991. I slutet av 1990-talet uppfördes ett kontor för Exportrådet. 2005-06 bytte SFV samtliga fönster och dörrpartier i bostäderna. Det bidrog till bättre ljuddämpning, energibesparingar och bättre funktion. Under 2006-07 renoverade SFV den indiska personalens bostäder och samtidigt utfördes byte av ställverk.

2009 färdigställde SFV Exportrådets nya, större lokaler och de fick egen ingång. Arkitekt för båda kontoren var Pia Kjellgren Schönning. Samtidigt gjorde Statens fastighetsverk energisparande åtgärder, som installationer av solfångare för bostäder och modernisering av ventilations- och kylsystem. Nya utbyggnader för nytt viseringskansli och nya personalbostäder på ambassadområdet påbörjades 2011 och avslutades i början av 2013.

Byggnadsmaterial med lokal anknytning

Arkitektoniskt har tillbyggnaderna utformats för att matcha de existerande byggnaderna. Ytterväggarna har målats rosa, de karakteristiskt profilerade balustraderna och solskydden är vita. Det mesta av byggnadsmaterialet har lokal anknytning. Dörrar, fönster och inbyggda skåp är utförda i indisk teak och är tillverkade på plats. Golven är utförda i betongmosaik och på vissa ställen i marmor. Stora delar av de elektriska och maskintekniska installationerna har importerats från Sverige. Kontorsmöbleringen är svensk standardproduktion vilket ger interiören en svensk prägel.

Blå fontän i välskött trädgård

I chefsbostaden renoverade SFV år 2000 kök och badrum. En stor knallblå fontän byggdes på entréplanet mellan ambassaden och residenset. 1997-98 installerade SFV ett automatiskt bevattningssystem för trädgården vilket inneburit besparing av vatten. Den rymliga och välskötta trädgården är en viktig tillgång för ambassaden. 2010 grävde SFV nya brunnar för att initiera s k rain water harvesting på ambassadområdet. Den senaste brunnen, den fjärde i ordningen, invigdes våren 2014.

Miljöinsatser

SFV har i flera år arbetat aktivt tillsammans med ambassaden för att göra anläggningen så miljövänlig som möjligt. 2011 installerades drygt 500 kvm solceller på ambassadens tak. Ytterbelysningen har setts över och där har man fått ner energiförbrukningen till en tredjedel av tidigare förbrukning. Ventilation, som är en stor energislukare i varma länder, styrs där det är möjligt genom närvarogivare, på samma sätt som man tidigare gjort med belysningen på anläggningen. 2015 skaffade SFV en kompostmaskin, en maskin som nu genererar kompost till hela den stora trädgårdens behov. En servicebyggnad för komposten har också byggts på platsen - enbart med hjälp av återbrukat material från anläggningen. Precis intill står pumpsystemet för regnvatteninsamlingen. Denna ”miljöcell” ska nu förses med solceller på taket vilket kommer att göra miljöanläggningen helt självförsörjande på energi.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Nyaya Marg, Chanakyapuri

New Delhi
28.59490, 77.18387

Fakta

Byggår:
1959, flera om- och tillbyggnader
Arkitekt:
1959 Jöran Curman, Sune Lindström, omb. Joe Lindström/VBB-VIAK, Pia Kjellgren Schönning, SWECO.
Hyresgäst: