• Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Exteriör Fotograf: Åke E:son Lindman

    Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Exteriör

  • Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Interiör Fotograf: Åke E:son Lindman

    Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Interiör

  • Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Strandpromenaden Fotograf: Åke E:son Lindman

    Svenska institutet i Alexandria, Egypten. Strandpromenaden

Alexandria, Egypten. Svenska institutet

1925 byggde svensken Carl Wilhelm von Gerber sitt privata palats vid Alexandrias strandpromenad. Palatset, som innehåller 25 rum, är uppfört i sen 1800-talsarkitektur i neoklassicistisk stil. Carl Wilhelm von Gerber var en framgångsrik affärsman och industriidkare i Egypten. Samma år som han lät bygga sitt palats utnämndes han till svensk generalkonsul.

1959 dog von Gerber och hans palats hamnade via en donation av brodern så småningom hos Svenska Kyrkan i Utlandet (SKUT). Under årens lopp har byggnaden använts av Sjömansstyrelsen och Svenska Kyrkan i Utlandet (SKUT) och även fungerat som mötesplats för den lilla svenska kolonin i Alexandria.

Restaurering och modernisering

När regeringen 1997 beslutade att etablera ett svenskt institut i Alexandria påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) en översyn av palatset, vilket fortfarande ägs av Svenska kyrkan. SFV:s renovering, innebar bland annat nya el- och VVS-installationer och modernisering av hissen från 1925. Fasadutsmyckningen och de praktfulla salarna återställdes i ursprungligt skick. Renoveringarna i slutet av 1990-talet gav också svar på många frågor om byggnaden. Bland annat att det var en egyptisk arkitekt vid namn Onnig Meras som ritat huset.

Adress

Adress:

57, 26 July Avenue, Mansheya Corniche

Alexandria

Fakta

Byggår:
1925
Arkitekt:
Onnig Meras
Hyresgäst: