Väderöbod, Tanum

Väderöbods fyrplats ligger ensligt på en av öarna i ögruppen Väderöarkipelagen. Fyrplatsen innebar en viktig förbättring av sjösäkerheten längs med norra bohuskusten. Den första fyren byggdes 1867 och ritades av den kända fyringenjören Nils Gustav von Heidenstam.

Vid Väderöbod fyrplats bodde i början av 1900-talet cirka 25 personer.Vid Väderöbod fyrplats bodde i början av 1900-talet cirka 25 personer.

Miniatyrsamhälle på Väderöbod

Fyrmästaren med familj bosatte sig i ett boningshus med tre rum och kök medan fyrvaktaren och fyrbiträdet flyttade in i varsin tvårumslägenhet i ett annat hus. I början av 1900-talet bodde det cirka 25 personer på Väderöbod och det fanns till och med en skola med egen lärarinna. Det isolerade livet på den svårtillgängliga ön ansågs så krävande att personalen fick ett särskilt "enslighetstillägg". Efter knappt ett sekels tjänstgöring släcktes Heidenstamfyren i december 1964. Fem år senare sprängdes den sönder, vältes i havet och Väderöbod blev åter en enslig ö utan befolkning.

Väderöbods nuvarande fyr är helt automatiserad och en 19 meter hög, röd betongpelare. Det finns flera bostadshus kvar från fymästarens tid på Väderöbod.

Hamnförhållandena på ön är kluriga och ofta är sjögången så besvärlig att angöring vid ön är omöjlig. Väderöbod omfattas av södra Väderöarnas fågelskyddsområde. Landstigningsförbud råder under perioden 1 april till 31 juli.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Väderöbod

457 40 Fjällbacka
58.54158, 11.03035

Fakta

Byggår:
1867
Arkitekt:
Nils Gustav von Heidenstam