• Fotograf: Åke E:son Lindman

Karl XII:s staty i Kungsträdgården

Statyn som föreställer Karl XII (1682-1718) är modellerad av Johan Peter Molin (1814-73). Den göts på Kungliga Myntet på Kungsholmen av Heroldt från Nürnberg i två omgångar. Bronsen väger två och ett halvt ton.

Johan Peter Molins staty av Karl XII står i Kungsträdgården i Stockholm.Johan Peter Molins staty av Karl XII står i Kungsträdgården i Stockholm.

Statyn kom till på initiativ av bland andra publicisten August Sohlman och den liberale politikern och författaren August Blanche för att hedra svenskarna som stupat i slaget vid Poltava 1709. Insamling till ändamålet skedde vid en fest i Mothanders cirkus och en tävling utlystes. Johan Peter Molin som då arbetade på sin fontän i Kungsträdgården vann. Han gjorde flera skisser av Karl XII:s klädesplagg som nu finns på Livrustkammaren.

Fyra mörsare

De fyra mörsarna som omger statyn är gjutna i Dresden 1678 och erövrades av Karl XII när svenskarna återtog fästningen Neumünde vid Riga från sachsarna den 11 december 1701. Relieferna på pjäserna föreställer Proserpinas bortrövande.

Molin byggde en ateljé på gården till sitt hus vid Näckströmsgatan för att kunna studera sin kungastaty i dagsljus. Statyn avtäcktes den 30 november 1868, på 150-årsdagen av Karl XII:s död vid Fredrikshald i Norge.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Kungsträdgården

111 47 Stockholm
59.3317, 18.0712

Fakta

Byggår:
Invigdes: 1868
Arkitekt:
Bildhuggare: Johan Peter Molin