• Engelska parken Ulriksdal.
    Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slott

Hade inte tiden och pengarna tagit slut hade Ulriksdals slott varit ännu större idag. Drottning Hedvig Eleonora hade storslagna planer för slottet. Bevarade ritningar av Nicodemus Tessin den äldre visar ett ståtligt slott påbyggt till tre våningar med lanternin på taket och inredd vindsvåning. Dessutom utbyggda sidoflyglar som förlängde sjöfasaden. Byggprocessen avstannade på grund av penningbrist omkring 1690. Men man hann bygga Orangeriet, ett växthus för en exklusiv odling av apelsiner, citroner och pomeranser.

Historien om Ulriksdal börjar 1638, då greve Jakob De la Gardie bytte till sig mark här av kronan. Han lät bygga slottet som var klart 1645 med namnet Jakobsdal. Tio år senare tog hans son Magnus Gabriel De la Gardie över. Han var en av landets största byggherrar och lät bygga om slottet och trädgården till en mycket praktfull anläggning.

Prins Ulrik gav namnet

Änkedrottning Hedvig Eleonora köpte Jakobsdal 1669. När hennes sonson prins Ulrik föddes här 1684 fick han slottet i dopgåva. Namnet ändrades till Ulriksdal, men prinsen dog redan året därpå. Hans syster drottning Ulrika Eleonora gav slottet dess nuvarande utseende på 1720-talet. Den då nytillträdde slottsarkitekten Carl Hårleman hade andra idéer än de Nicodemus Tessin den äldre hade haft. Hårleman förverkligade bland annat ett av de allra första mansardtaken (som en ås eller sadel) i Sverige.

Confidencen

I mitten av 1700-talet disponerades slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika. Lovisa Ulrika inrättade här sin första teater, idag kallad Confidencen. Läs mer om Confidencen här.

Ulriksdal var ett lustslott dit kungligheterna åkte för att koppla av och umgås. Lustträdgården skulle ge en känsla av paradiset och i djurgården utanför strövade hjortar. Ett äldre ridhus byggdes 1753 om till teatern Confidencen. Där uppförde kung Gustav III flera skådespel och efter hans död 1792 var det hans änkedrottning som disponerade Ulriksdal.

Slottet inreds kungligt igen

Kung Karl XIV Johan lät 1822 bygga om slottet till vårdhem för krigsinvalider. Förebilderna fanns i hans hemland Frankrike. De avlidna begravdes här intill på Invalidkyrkogården. Vårdhemmet stängdes 1849 och på 1860-talet lät kung Karl XV inreda slottet till sin sommarbostad. Ulriksdal levde upp med fester igen. Med hjälp av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander och genom omfattande inköp av antikviteter inreddes slottet efter kungens smak. Delar av den inredningen finns fortfarande på slottet.

Kronprinsparet Gustaf (VI) Adolf och Louise flyttade in 1924 och bodde i slottet höst och vår. De lät bygga om det till en modern bostad. Rikssalen blev ett ljust och bekvämt 'vardagsrum', ett för tiden nytt begrepp. Möblerna är ritade av Carl Malmsten. Gustaf VI Adolf avled 1973 och 1986 öppnade slottet som museum.

Ulriksdals slott förvaltas av Statens fastighetsverk i samarbete med Kungliga hovstaterna. Ståthållarämbetet företräder H.M. Konungens dispositionsrätt. Ulriksdal är sedan 1995 en del av Kungliga nationalstadsparken.

Ulriksdals slott idag

Sedan 1986 är slottet öppet för allmänheten. Rummen har återställts med ursprunglig möblering. Dessutom används vissa av de tidigare bostadsrummen för att visa delar av Gustav VI Adolfs samlingar av konst och konsthantverk och delar av Gustav V:s silversamling. I Orangeriet visas delar av Statens konstmuseers skulptursamling.

Ulriksdals slottskapell är idag en eftertraktad vigselkyrka. Slottskapellet byggdes 1864-65 och som bevarad kunglig slottskyrka från den tiden är byggnaden unik.

Med sin vackra park och många omgivande byggnader utgör Ulriksdal en del av Nationalstadsparken.

Faciliteter:

  • WC
  • Café/servering
  • Museum
  • Park/parkområde
  • Butik

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

170 79 SOLNA
59.39043, 18.01598

Fakta

Byggår:
1643-45
Arkitekt:
H J Kristler. Slottet fick sin nuvarande form av Nicodemus Tessin d ä i slutet av 1600-talet.
Hyresgäster: