Drottningholm/ Växthuset

Det är helheten som gör Drottningholm till en internationell attraktion – det är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige. Runt slottet finns byggnader som på olika sätt haft viktiga funktioner, hur triviala de än kan verka.

Idag kontor och verkstadVäxthuset är idag kontor för Statens fastighetsverk.Växthuset är idag kontor för Statens fastighetsverk.

Flera olika byggnadskonstruktioner har avlöst varandra. Det äldsta glasade växthuset från 1800-talet låg längs med stenbyggnaden. Växthusen byggdes om 1944 och fick samma upplägg som de nuvarande men blev smalare. På 1980-talet byggdes de nuvarande växthusen.

Ekonomiträdgården utarrenderades mot fri disposition 1832, mot att trädgårdsmästaren skulle tillhandahålla de växter som behövdes till parken och till hovet. Den ordningen kan dock inte ha bestått länge, för under 1800- och 1900-talen är inkomsterna från försäljningen av köksträdgårdens produkter en verifierad inkomst i slottsräkenskaperna. Handelsträdgården fanns kvar till 1979.

Huset är byggt i sten och i två plan. Det har sadeltak som är klätt med plåt. Växthusen är i aluminium och i plast.

Idag har bl a Statens fastighetsverk kontor och verkstad i byggnaden.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Rörbyvägen 2

178 93 Drottningholm
59.32813, 17.87417

Fakta

Byggår:
Ursprungligen 1800-tal, dagens växthus är från 1980-talet

Drottningsholmsappen

Promenera i Drottningholms slottspark med en egen guide i mobilen! Ladda ner Drottningholmsappen och hitta nya stigar.

Världsarvet Drottningholm

Drottningholms slott med omgivande miljö är sedan 1991 upptaget på Unesco World Heritage List, vilket innebär att det även internationellt är klassat som mycket värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt. Det utgör en del av världsarvet. Unescos konvention om skydd för världens kultur- och naturarv tillkom 1972.