Drottningholm/ Götiska tornet

Det är helheten som gör Drottningholm till en internationell attraktion – det är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige. Runt slottet finns byggnader som på olika sätt haft viktiga funktioner.

Gustav III fick dispositionsrätten till Drottningholm 1777. Till de inslag han projekterade för den nya engelska parken hörde denna medeltidsromantiska "gotiska" byggnad som skulle påminna om landets urgamla historia. Av alla byggnadsprojekt var det bara Götiska tornet som påbörjades före kungens död 1792 och som skulle slutföras några år senare. Tornet ritades av Louis Jean Desprez.

1810 uppges att man bytt ut fönstren från sex rutor till tjugofyra rutor per luft.

Götiska tornet på Drottningholm.Tornet blev under 1800-talet experimentstation för optisk telegrafsändning , som genom en hög stång med vridbara armar på taket förmedlade signaler till en telegrafist vid Traneberg och därifrån vidare till staden. Den första sändningen var en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf 1794.

Det åttkantiga tornet är byggt i tegel i tre plan med 124 trappsteg. Det har ett så kallat fredstak som funnits åtminstone sedan sekelskiftet 1900, belagt med svartmålad plåt.

Byggnaden är statligt byggnadsminne.

Del av världsarvet

Drottningholms slott med omgivande miljö är sedan 1991 upptaget på Unesco World Heritage List, vilket innebär att det även internationellt är klassat som mycket värdefullt från kulturhistorisk synpunkt. Det utgör en del av världsarvet. Unescos konvention om skydd för världens kultur- och naturarv tillkom 1972.

Tillgänglighetsanpassat informationsmaterial

För att öka tillgängligheten till Drottningholmsområdet har Statens fastighetsverk tagit fram ett antal foldrar med punktskrift och en taktil karta. I parken finns dessutom informationstavlor där gångvägarnas lutningsgrad är angivna.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Drottningholmsparken

Drottningholm
59.3231, 17.8712 14

Fakta

Byggår:
Slutet av 1700-talet
Arkitekt:
Louis Jean Desprez

Drottningsholmsappen

Promenera i Drottningholms slottspark med en egen guide i mobilen! Ladda ner Drottningholmsappen och hitta nya stigar.

Världsarvet Drottningholm

Drottningholms slott med omgivande miljö är sedan 1991 upptaget på Unesco World Heritage List, vilket innebär att det även internationellt är klassat som mycket värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt. Det utgör en del av världsarvet. Unescos konvention om skydd för världens kultur- och naturarv tillkom 1972.