• Skridskopaviljongen Fotograf: SFV

    Skridskopaviljongen

  • Skridskopaviljongen på skeppsholmen Fotograf: SFV

    Skridskopaviljongen på skeppsholmen

Skridskopaviljongen på Kastellholmen

Att åka skridskor hade blivit högsta mode bland överklassen i mitten av 1800-talet. Kungafamiljen brukade åka på isen utanför Skeppsholmen men man saknade en värmestuga. Skridskopaviljongen byggdes och liknar mest en romantisk borg med tinnar och torn. Inte alls militärisk som övriga byggnader.

Paviljong för populärt nöje

På 1860-talet blev skridskoåkning omåttligt populärt bland de högre samhällsskikten i Europa och 1866 bildades Kungliga Skridskoklubben i Stockholm. Redan några år tidigare hade en "kunglig" skridskobana anlagts på isen mellan Skepps- och Kastellholmen.

Kungliga Svenska Segelsällskapet bildades på Skeppsholmen i maj 1830 och från slutet av 1870-talet fick sällskapet använda kajutrymmen på Skepps- och Kastellholmen.

Skridskopaviljongen på Skeppsholmen.Skridskopaviljongen på Skeppsholmen.År 1882 lät marinförvaltningen bygga detta klubbhus efter ritningar av arkitekten Adolf Emil Melander - en romantisk liten borg med tinnar och torn, branta takfall och rikt dekorerade tegelmurar. Det var en byggnad uppförd enbart för trivsel och nöje. Kungliga Skridskoklubben upphörde 1901 och paviljongen användes därefter enbart av Kungliga Svenska Segelsällskapet fram till 1919.

Här ritades Vasamuseet i Stockholm

Staten övertog byggnaden 1924 och mellan 1926-1971 fylldes rummen av musik av Flottans musikkår. I slutet av 1980-talet var det arkitektkontor i paviljongen. Det var här som till exempel Vasamuseet ritades, med en god vy över byggplatsen.

Återigen för trivsel och nöjen

År 2009 avslutades en genomgripande restaurering av hela byggnaden. Bland annat återställdes stora delar av den rika inre dekorationen. Byggnaden används nu som konferens- och festsal av Hotel Skeppsholmen, alltså återigen för trivsel och nöjen.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Örlogsvägen 1

11149 Stockholm
59.32319, 18.08850

Fakta

Byggår:
1882
Arkitekt:
Adolf Emil Melander
Hyresgäst: