• Byggnadsdepartementet Fotograf: SFV

    Byggnadsdepartementet

Byggnadsdepartementet på Skeppsholmen

Byggnad som avskärmade örlogsvarvet från övriga Skeppsholmen.

År 1864 byggdes en bondlänga mot en mur vid örlogsvarvet på Skeppsholmen. Muren uppfördes samtidigt som bondlängan och hade till funktion att avskärma örlogsvarvets område från övriga Skeppsholmen. I bondlängan inrättades spruthus, vedbodar och magasin av olika slag och ritningarna utfördes av Flottans arkitekt, Victor Ringheim, som var major vid Flottans mekaniska kår.

Bodarna har vid flera tillfällen genom åren förändrats både till funktion och utseende. På 1870-talet inreddes en mangelbod när gamla smedjan byggdes om till bad- och tvättinrättning. 1916 byggdes hela anläggningen på med en våning för att ge plats åt kontor, verkstäder och förråd för Flottans Byggnadsdepartement.

När Flottan lämnade Skeppsholmen 1969 användes byggnaden som kontor för diverse hyresgäster innan Statens fastighetsverk 2003 renoverader hela byggnaden till kontor.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Slupskjulsvägen 8

11149 Stockholm
59.32581, 18.08750

Fakta

Byggår:
1864
Arkitekt:
Victor Ringheim
Hyresgäst:

Nu kan du ladda ner appen Skeppsholmen

- Skeppsholmen och Kastellholmen är unika som en grön oas mitt i storstaden. Statens fastighetsverks mål är att utveckla öarna utifrån deras unika kulturhistoriska värden. Vi vill se området som mötesplats för kultur, hantverk, forskning och utbildning i en avspänd miljö med historisk och maritim atmosfär. Ulrika Nylander, fastighetschef