• Sparreska palatset och Kammarrättens hus från Norra Riddarholmshamnen. Foto: Åke Eson Lindman.

    Sparreska palatset och Kammarrättens hus från Norra Riddarholmshamnen. Foto: Åke Eson Lindman.

  • Kontorsrum i Sparreska palatset. Foto: Åke Eson Lindman.

    Kontorsrum i Sparreska palatset. Foto: Åke Eson Lindman.

Sparreska palatset

2011 avslutades den första omfattande renoveringen på fyrtio års tid och Högsta förvaltningsdomstolen kunde flytta in i varsamt renoverade lokaler på Riddarholmen.

Försoningsgest

Palatset fick tillbaka sin vita fasadfärg vid renoveringen 2009-2011. Foto: Nina Broberg

Peder Eriksson Sparre (1592-1647) fick sin tomt i gåva av drottning Kristinas förmyndarregering år 1635. Det var en försoningsgest för att kung Karl IX hade låtit avrätta hans far Erik Larsson Sparre i Linköpings blodbad år 1600.

Sparre lät i slutet av 1630-talet uppföra ett palats som ett litet modernt franskt lantslott med en stenlagd altanbyggnad och panoramautsikt över Riddarfjärden. Det rådde då en byggrusch på Riddarholmen när adelsmännen tävlade om att bygga det förnämligaste palatset kring Riddarholmskyrkan.

Högsta mode på 1640-talet

Sparreska palatsets troliga arkitekt är Nicodemus Tessin den äldre, elev till den franskfödde arkitekten Simon de la Vallée. Palatset fick symmetriska fasader med våningsband och valmat tak, som var en nyhet då huset byggdes.

Barnbördshus på 1700-talet

Kassettak i Sparreska palatset. Foto: Nina Broberg

1763 köptes palatset av professorn i förlossningskonst David von Schultzenheim. I bottenvåningen inrättade han ett barnbördshus med tio sängar, som blev ursprunget till Allmänna BB.

1776 köpte kronan Sparreska palatset som disponerades av marinen i nära hundrafemtio år och därefter av Riksräkenskapsverket (Riksrevisionsverket) i nära femtio år. Kammarrätten som också haft lokaler här blev ensam herre 1967. Sparreska palatset har sedan 1974 invändig förbindelse med Kammarrättens hus intill.

Originalfärger upptäckta i Sparreska palatset

2009-2011 genomförde SFV en omfattande reonvering av Sparreska palatset och Kammarättens hus, som idag sitter ihop. Renoveringen var den första omfattande på fyrtio år och projektet var en kunskapsresa i husens historia ända till adelsfamiljernas storhetstid på Riddarholmen under 1640-talet. Husen har aldrig förr fått en så grundlig färgundersökning som vid denna renovering. Här har hittade Vid renoveringen av Sparreska palatset hittades en vägg där palatsets ursprungliga färger hittades. Foto: Nina Broberg.projektgruppen de ursprungliga färgerna såväl exteriört som interiört. Det ledde till att Sparreska palatset nu är vitt med mörkgröna fönstersnickerier som på familjen Sparres tid. Den tidigare röda fasadfärgen kom till under en renovering i mitten av 1970-talet då Sparreska palatset byggdes om, en tolkning som kändes rätt då.

Ett oväntat fynd i samband med bygget av tillbyggnaden som förbinder de båda husen ledde fram till den nya färgsättningen. Fyndet var en ursprunglig yttervägg på Sparreska palatset som blev blottlagd. Väggen har nu bevarats orörd för att visa hur fasaden en gång såg ut på detta adelspalats under Sveriges stormaktstid.

Konstverk och renoverad altan

Terrassen är ett konstverk utformad av Beng-Åke Hellman.Altanen som fanns redan på familjens Sparres tid behövde också renoveras och ingår nu i Arkipelag, en konstnärlig gestaltning i kalksten från Öland och Gotland av Bengt-Åke Hellman genom Statens konstråd. Tanken är att den gråvita stenen samspelar med den vita fasaden och knyter an till Gotlands och Medelhavets ljus.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Birger jarls torg 11

11128 Stockholm
59.32442, 18.06369

Fakta

Byggår:
1630-talet
Arkitekt:
Nicodemus Tessin d ä
Hyresgäst: