• Riddarholmen i Stockholm Fotograf: Alexandru Babos

Riddarholmen i Stockholm

Riddarholmen i Stockholm är ett levande museum väl värt ett besök. När Stockholm grundades på 1200-talet var Riddarholmen bara en kal klippa som reste sig ur Mälaren. Med Gråbrödraklostret blev holmen en central plats i staden och under 1600-talet blev ön en ståndsmässig plats där adelsmännen byggde sina palats. Idag domineras Riddarholmen av domstolar. Tillsammans med Gamla stan är Riddarholmen Stockholms och Sveriges historiska kärna.

Birger jarls torn på Riddarholmen.

Riddarholmens äldsta kända namn är Kidskär. Då betade getter och deras kid ännu i klippskrevorna. Här anlades på 1200-talet ett franciskanerkloster, Gråbrödraklostret, och man talade om Gråmunkeholmen. Redan under medeltiden användes klostrets kyrka, den nuvarande Riddarholmskyrkan, som kunglig begravnings- och ceremonikyrka.

Med Gustav Vasa och reformationen drogs klostret in till staten. Holmen befästes i nordväst för att staden skulle kunna försvaras. Två runda försvarstorn byggdes. Det ena utgör idag nedre delen av Birger Jarls torn och det andra ingår i Wrangelska palatset. Den västra kajen var hamn för den livliga Mälartrafiken och från båtar i sundet mellan holmen och Gamla stan sålde mälaröbönderna fisk och jordbruksprodukter.

Namnet Riddarholmen efter adelsmän

Riddarholmen sett från Stadshuset.På 1600-talet blev Sverige en stormakt och det gällde att försköna staden med ståtliga palats. Som ett led i detta lät Gustav II Adolf och drottning Kristina adelsmän som tjänade riket bygga sina palats här. Med palatsen ändrade holmen karaktär och fick namnet Riddarholmen.

Efter slottsbranden 1697 flyttade kungafamiljen in i Wrangelska palatset. De kungliga familjerna bodde här till 1754 då det nya slottet var färdigt. Under århundradena har stockholmarna samlats längs kortegevägen mellan Stockholms slott och Riddarholmen för att skåda begravningståg och parader.

Myndighetsholmen

Idag domineras Riddarholmen av domstolar och centrala myndigheter, flera med månghundraårig historia i kunglig tjänst.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Wrangelska backen

111 28 Stockholm
59.324722, 18.064444

Fakta

Byggår:
Började bebyggas på 1200-talet