• Statens fastighetsverk förvaltar tio kvarter i Södra Klara. Fotograf: Nina Broberg

    Statens fastighetsverk förvaltar tio kvarter i Södra Klara.

Lifförsäkringsbolaget Nordstjernan

Byggnaden i hörnet av Drottninggatan och Fredsgatan i Stockholm uppfördes 1874-76 och är den äldsta nu synliga delen av kvarteret Tigern. Byggherre var Lifförsäkringsbolaget Nordstjernan och arkitekter var bröderna Axel och Hjalmar Kumlien.

LIfförsäkringsbolaget Nordstjernans byggnad på Drottninggatan.Nordstjernan var det första försäkringsbolag i landet som uppförde ett representativt hus för sitt kontor. Till en början användes huset dock nästan uteslutande som bostadshus för att senare snabbt kontoriseras. På hörnet finns än idag Nordstjernans stjärnsymbol flankerad av två karyatider.Det avskurna hörnet är karaktäristiskt för Axel och Hjalmar Kumliens arkitektur.

Byggnaden har genomgått ett antal större förändringar. 1906 förlängdes huset längs med Drottninggatan i modernare byggnadsteknik, men med samma fasadutformning. När hela kvarteret byggdes om 1978-82 revs halva fasaden mot Fredsgatan. Den nya fasaden som uppfördes blev en kopia av den äldre, men innanför skalet är det en ny byggnad. Under ombyggnaden rasade halva byggnaden mot Drottninggatan. Även här uppfördes en ny byggnadskropp som en replik av den gamla fastigheten.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Drottninggatan 7-9

11151 Stockholm
59.32914, 18.06589

Fakta

Byggår:
1876
Arkitekt:
Axel och Hjalmar Kumlien
Hyresgäst: