• Centralpalatset vid Tegelbacken i Stockholm. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Centralpalatset vid Tegelbacken i Stockholm.

  • Påbyggnader på Centralpalatset och kvarteret Loen. Fotograf: Peter Steen

    Påbyggnader på Centralpalatset och kvarteret Loen.

  • Fotograf: Peter Steen

Centralpalatset

Centralpalatset är Sveriges första kommersiella kontorshus. Det ritades av arkitekten Ernst Stenhammar och stod klart 1898.

Centralpalatset i kvarteret Röda Bodarna.Byggnaden upptar hela kvarteret Röda Bodarna mellan Tegelbacken och Rödbotorget. Nedre Norrmalm hade blivit huvudstadens kommersiella centrum med Drottninggatan som nytt affärsstråk, och i området låg flera banker, tidningsredaktioner och Centralstationen. Kontorsbyggnaden hade en flexibel planlösning och en personalhiss som tidigare använts på Stockholmsutställningen 1897. Eftersom bärande mellanväggar saknades kunde våningarna anpassas till kontor av olika storlekar. Den bärande stommen syns i fasaderna med markerade murpelare och synliga järnbalkar. Byggnadens järnräcken och taklister är smyckade med jugendornamentik. Relieferna och skulpturerna som beskriver Sveriges industriella utveckling trängdes tidigare med en mängd reklamskyltar.

Funktionalismens genombrott i tillbyggnad på Centralpalatset

Kontorshusen fick en stramare utformning när funktionalismen slog igenom 1930. Detta kan ses i arkitekten Sven Markelius tillbyggnad på taket 1929-30. Den ursprungliga avslutningen av fasaderna med barockmässigt bågformiga gavelmotiv fick ge vika för två avtrappade våningar. Byggnaden är statligt byggnadsminne.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Tegelbacken 2

11152 Stockholm
59.32849, 18.06284

Fakta

Byggår:
1898
Arkitekt:
Ernst Stenhammar
Hyresgäst: