• Statens fastighetsverk förvaltar tio kvarter i Södra Klara. Fotograf: Nina Broberg

    Statens fastighetsverk förvaltar tio kvarter i Södra Klara.

Sundsvalls handelsbank

På Drottninggatan 17 i kvarteret Loen i Stockholm ligger forna Sundsvalls handelsbanks fastighet från 1908. Byggnaden har en fantasifull jugenddekor med blommor och blad, ödlor och örnar.

Ett Merkuriushuvud kröner de övre fönstren i denna jugendbyggnad från 1908.

Ett av Stockholms nya bankpalats öppnade 1908 i hörnet Drottninggatan Karduansmakargatan, Sundsvalls handelsbank, ritad av arkitekt Thor Thorén. Den putsade huskroppen svänger mjukt runt gatuhörnet, sväller ut i burspråk och hålls samman av horisontella fasadband.

Kunderna kom in i banken genom entrén från Drottninggatan, och gick över vitt marmorgolv under Stucco lustro och ornament i bankhallen i Sundsvalls handelsbank.kryssvälvt tak innan de kom in i bankhallen. Där släppte en lanternin in dagsljus ovanifrån, som glimmade i blanka stucco lustroväggar och gjorde skuggor i sirliga jugendstuckaturer. Ingång direkt från gatan och överljusbelyst bankhall var den typiska lösningen för den tidens banker. Mellan gatuplanets sockelparti av röd sandsten och de övre våningarnas putsfasad löper en fris av omsorgsfullt formgivna ornament. Thor Thorén samarbetade med den store Ferdinand Boberg under tiden för Vid ombyggnaden 2011-2013 har en stålkonstruktion satts upp i taket för att kunna bära moderna installationer.Sundsvalls handelsbank och ornamentiken har drag av Bobergs arbete. Detaljerad, spröd och skarp. Banken kan vara ett av de projekt Ferdinand Boberg skissade på men överlät åt medarbetare att slutföra och signera, i det här fallet Thor Thorén.

Bankverksamheten upphörde 1974 och använders därefter av Regeringskansliet. SFV renoverade byggnaden 2011-2013och anpassade den varsamt för Dansmuseet. De övre våningarna disponeras av SFV och Regeringskansliet.

Förra sekelskiftets bankkvarter

Tornet på husets hörnparti framhäver byggnadenTor Torén använde sig av det etablerade schemat för bankbyggnader vad gäller planlösning och utsmyckning. Han framhävde byggnaden genom rondören i hörnpartiet som kröns med ett torn. Vid sekelskiftet låg landets finanscentrum längs ett stråk från Rödbodgatan till Nybroplan. Flera stora bankpalats trängdes i de här kvarteren. I grannskapet till Sundsvalls Handelsbank låg till exempel Nordiska Kreditbanken, Skånebanken, Sundsvallsbanken och Sydsvenska Kredit AB.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Drottninggatan 17

11151 Stockholm
59.32976, 18.06525

Fakta

Byggår:
1908
Arkitekt:
Thor Thorén
Hyresgäster: