Före detta Kemiska övningslaboratoriet

Stockholms universitets första byggnad

Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet, har sina lokaler i byggnaden. Här ses delen med 6 våningar.Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet, har sina lokaler i byggnaden. Här ses delen med 6 våningar.

Kemiska övningslaboratoriet invigdes av Gustaf VI Adolf 1963. Det var Stockholms universitets första byggnad i Frescati. Byggnaden ritades av Paul Hedqvist i en arkitekttävling för universitetsområdet. Stilen är funktionalism med räta vinklar och fasaden indelad i kvadratiska proportioner. För att passa in i miljön vid Naturhistoriska riksmuseet kläddes huset i tegel.

Arkitekt Paul Hedqvist (1895 - 1977) ritade många kända byggnader i Stockholm. Exempelvis Skatteskrapan, Tranebergsbron och Dagens Nyheters hus. Han var sin tids främste arkitekt för komplicerade tekniska byggnader och skolor.

Trapphallen.Trapphallen.Kemiska övningslaboratoriet utformade han med två något förskjutna delar. Den ena byggdes i sex våningar, den andra i fem. Den lägre delen rymde laboratorierna och den högre kontoren. Kemiska övningslaboratoriet var kvar till 1995, då de flyttade till nya lokaler.

Under tio år var Institutionen för tillämpad miljöforskning (ITM) hyresgäst. Sedan 2009 används byggnaden av Stockholms universitet och av Naturhistoriska riksmuseet.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Frescativägen 54

114 18 Stockholm
59.36948, 18.05440

Fakta