• Gården vid Nummerlotteriets hus Fotograf: SFV

    Gården vid Nummerlotteriets hus

  • Fotograf: Alexandru Babos
  • Utsikt från gården vid Nummerlotteriets hus Fotograf: Katrin Furustig

    Utsikt från gården vid Nummerlotteriets hus

Cepheus

Nummerlotteriets hus i Gamla stan, Stockholm.

Populär lottdragning på Slottsbacken

Nummerlotteriets hus har uppkallats efter Kungl Nummerlotteriet som ägde husen 1780-1841. I nummerlotteriet gjorde de spelande insatser på nummer mellan 1 och 90, därav namnet. Var tredje onsdag anordnades dragning av vinstnummer för allmänheten på Slottsbacken.

Gamla stans äldsta kvarter

Nummerlotteriets hus har uppkallats efter Kungl Nummerlotteriet som ägde husen 1780-1841.Nummerlotteriets hus har uppkallats efter Kungl Nummerlotteriet som ägde husen 1780-1841

År 1841 avvecklades Nummerlotteriet och fastigheterna köptes av Sundhetskollegium, dagens Socialstyrelsen. Arkitekt Carl Gustaf Blom-Carlsson anlitades för att modernisera och bygga samman dem. Bakom den enhetliga fasaden döljer sig tre byggnader. Nummerlotteriets hus ingår i kvarteret Cepheus, ett av Gamla stans äldsta kvarter. Svartmangatan i sin tur är en av Stockholms äldsta gator. Den ledde från södra stadsporten till Stortorget och bebyggelsen längs gatan är i grunden lika gammal som staden, från 1200-talet.

Praktfull innergård

År 1936 påbörjades en stor sanering av kvarteret under ledning av arkitekt Albin Stark. Flera gårdshus revs för att ge plats till en gemensam innergård som blev Gamla stans första park. Övriga hus renoverades och inreddes med moderna och attraktiva lägenheter. Parken Gården vid Nummerlotteriets hus i Gamla stan.uppskattas lika mycket idag som förr, då särskilt av barnen i kvarteret Cepheus. De hade en prunkande oas till lekplats jämfört med andra mörka, smutsiga gårdar. Historierna är många om hur barn i grannkvarteren försökte lura portvakten och ta sig in till gården.

Idag fungerar byggnaden som kontorslokal och är sedan 1995 byggnadsminnesmärkt. Statens fastighetsverk förvärvade Nummerlotteriets hus, tillsammans med övriga byggnader i kvarteret Cepheus, 2008.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Svartmangatan 9

11129 Stockholm
59.3246 , 18.0715 10

Fakta

Byggår:
1780
Arkitekt:
Carl Gustaf Blom-Carlsson