• Ansgarkorset på Birka Fotograf: Mats Montner
 • Örtagård på vikingarnas tid. Fotograf: Mats Montner
  Båtar på Birka. Fotograf: Annie Andersson, SFV.
 • Guide utanför museet. Fotograf: Mats Montner

Birka Hovgården

Idag är det svårt att förstå att detta var en knutpunkt för handel i vår del av världen på 700-talet. Men med en bra guide växer staden och dess invånare till liv på de natursköna platser som Birka och Hovgården är idag. Att åka hit på egen hand utan förkunskaper blir en annan slags upplevelse som till största del handlar om vacker natur. Med ett besök på museet på Björkö ser du också platsen med andra ögon.

Till Birka kom köpmän, hantverkare och varor från alla möjliga delar av världen. Om detta vittnar arabiskt silver, östeuropeiska pärlor, vackra glasbägare, keramik och exklusiva tyger. Importvaror som byttes mot exklusiva nordiska varor järn, hudar, horn och pälsverk. Idag kan man undra varför det fanns en så viktig stad långt in i Mälaren, men under vikingatiden var Birka en blomstrande tätort och knutpunkt för handel i hela norra Europa. Placeringen var både central och väl skyddad inne i den djupa viken till Östersjön. Senare, på grund av landhöjningen, snörades viken av och blev en insjö, Mälaren.

Ansgar lyckades inte kristna Birka

Birka på Björkö i Mälaren var själva knutpunkten i det rika Mälardalen under vikingatiden. Staden anlades på 700-talet och blev en viktig handelsplats och en internationell hamn för besökare från när och fjärran. På Adelsö, på andra sidan fjärden, ligger Hovgården där kungen bodde. På Birka finns ovanligt många lämningar efter vikingatidens människor. I arbetskvarteren fanns många slags hantverkare: kammakare, bronsgjutare, pärlmakare, väverskor och andra. De bodde i enkla hus, ordnade i rader upp från bryggorna vid vattnet. År 830 kom den unge benediktiner-munken Ansgar till Birka. Under ett och ett halvt år predikade Ansgar i Birka och flera av stadens invånare lät döpa sig. Men Birka blev aldrig ett kristet samhälle.

Flytten från Birka

Efter ungefär tvåhundra år hände något med Birka, staden övergavs, människorna som bodde här valde att flytta någon annanstans. Kanske till Sigtuna, som blev Sveriges nästa blomstrande tätort. Anledningarna till att man flyttade från Birka känner vi inte till. Troligen låg det ett politiskt beslut bakom. Kanske bidrog även landhöjningen till att Birka miste sitt strategiska och lättåtkomliga läge

Hovgården – kungens säte

Birka var Sveriges första egentliga stad med omkring 700 invånare under sin storhetstid. Den anlades av kungen – som själv bodde på Adelsö tvärs över sundet – i syfte att utvidga och kontrollera handeln i regionen. Kungen höll ordning i staden och skyddade den från att härjas och plundras på sina rikedomar. På Adelsö ligger Hovgården som var kungens säte. Här finns också många lämningar, från vikingatiden och framåt. Vid den medeltida kyrkan finns flera större gravhögar. De tre största kallas Kungshögarna.

Vikingatidens kungsgård

På vikingatiden fanns här en hamn och i hamnviken står fortfarande en runsten vänd mot ankommande båtar. Vikingatidens kungsgård låg uppe på åsen och hade ett nära samband med staden. Härifrån styrdes Birka och hela Mälardalen av svearnas kung. På platsen där kungsgården låg byggdes senare det medeltida Alsnö hus. Under 1300-talet förföll även det en gång så viktiga Alsnö hus och Hovgården förlorade därmed sin betydelse.

Birka och Hovgården idag

På Björkö finns numera ett museum. Basutställningen berättar historien om Birka och visar föremål från de arkeologiska utgrävningarna. Unesco utsåg Birka och Hovgården till Världsarv år 1993. Den 1 januari 2015 övertog Statens fastighetsverk förvaltningen av Birka och Hovgården från Riksantikvarieämbetet.

Faciliteter:

 • Badplats
 • WC
 • Café/servering
 • Museum
 • Butik
 • Guidning
 • Hamn

Läs mer

Läs mer om de världsarv som SFV förvaltar i Kulturvärden (nummer 3 2016)

En broschyr om Birka-Hovgården med karta (PDF-dokument, 3,9 MB)

Förvaltningsplan för Birka-Hovgården (PDF-dokument, 7,1 MB)

Vill du veta mer om Birka-Hovgården finns mycket att ta del av på Birkaportalen

Besök Birka-Hovgården

På hemsidan Birka Vikingastaden finns allt du behöver veta om du vill besöka Birka-Hovgården

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Björkö eller Hovgårdsvägen

178 92 Adelsö
59.335312, 17.544717

Fakta

Byggår:
Vikingatid
Hyresgäst: