• Operakällarens fasad. Fotograf: Åke Eson Lindman

  Operakällarens fasad.

 • Hörnet på Operakällaren mot Strömmen. Fotograf: Åke Eson Lindman

  Hörnet på Operakällaren mot Strömmen.

 • De dansande är utbytta mot ställningar och flitiga konservatorer. Fotograf: Hermine Werner

  De dansande är utbytta mot ställningar och flitiga konservatorer.

 • Takmålningen är en hyllning till dans, musik och konst. Fotograf: Hermine Werner

  Takmålningen är en hyllning till dans, musik och konst.

 • Arbetsställningen under det målade taket varierar. Fotograf: Hermine Werner

  Arbetsställningen under det målade taket varierar.

 • Signatur Vicke Andrén. Fotograf: Hermine Werner

  Signatur Vicke Andrén.

 • Detalj på trappräcke på Operakällaren. Foto: Åke Eson Lindman Fotograf: Åke Eson Lindman

  Detalj på trappräcke på Operakällaren. Foto: Åke Eson Lindman

Operakällaren i Stockholm

Operakällaren har ett stort kulturhistoriskt värde och omfattar flera restaurangmiljöer. Matsalen med Bufférummet och Verandan, Operabaren, Café Opera och Bakfickan samt festvåningarna Operaterrassen och Rotundan.

Det nya operahuset var klart 1898 och i ritningsuppdraget till arkitekten Anderberg ingick att skapa utrymmen som kunde hyras ut och därmed bidra till operans ekonomi. Därmed tillkom Operakällaren, en källa till inkomst. Uthyrningsdelarna lades till större delen ut mot Kungsträdgården och innefattade bland annat en restaurangverksamhet med bar, kafé och matsal. Sommartid utökades verksamheten med två uteserveringar - Lagerlunden och Terrassen. Namnet Operakällaren kommer från Gustav III:s opera som låg på samma plats före det nuvarande operahuset. Där fanns från 1787 en krog i källaren som hette just Operakällaren. När den nybyggda Operan öppnades tog man det gamla namnet.

Påkostad senrenässansOperakällaren ligger mot Jakobs kyrka, d v s runt hörnet till höger.

Den nya operarestaurangen fick en påkostad senrenässansinspirerad inredning. Matsalen har mörkbrun ekpanel och ett kassettak i samma kulör. Väggarnas övre delar är dekorerat med scener från ett antikt festtåg med badande nymfer, målat av Oscar Björck. Vid restaurangens västra vägg murades en spis i kolmårdsmarmor med en skulpterad medaljong.

Café Opera

Operakaféets inredning blev barockinspirerad med rik stuckatur helt i vitt. Taket pryds av en plafondmålning av Vicke Andrén, samme konstnär som gjort plafonden i operans salong. Dessa målningar har konserverats i etapper. De senaste tillskotten i Operahuset är Bakfickan som öppnade 1962 och Café Operas två inglasade loggior mot Stockholms Ström och Kungsträdgården. Vicke Andréns takmålningar på Café Opera konserverades sommaren 2017. Ett noggrannt arbete med sju flitiga konservatorer på ställningar som arbetade hela sommaren då det annars välbesökta dansgolvet på Café Opera var tillgängligt. Konservatorerna börjar med konsolidering, med speciallim som injiceras, och rengöringsarbete, som görs med vatten och utspädd citronsyra. När det är färdigt ska ytorna fotodokumenteras. Sedan tittar man både på fotodokumentationen och på plats från golvet och avgör vilka ytor man måste retuschera .

Operabaren renoveras

För att möta konkurrensen från närliggande nöjesetablissemang tillkom 1905 Operabaren. Den inreddes i praktfull jugendstil av Henrik van Rijswijk - enligt den tidens mode. Efter mer än hundra år står Operabaren fortfarande nästan helt intakt. Sommaren 2016 renoverade Statens fastighetsverk interiören; stucken tvättades, målningarna restaurerades, träet konserverades, mässingen putsades och glasfönstren rengjordes och lagades.

Utbyggnad på 1950-talet

När arkitekterna Peter Celsing och Nils Tesch år 1955 fick i uppdrag att modernisera Operakällarens lokaler var kraven från Byggnadsstyrelsen höga. Renoveringen skulle genomföras med stor varsamhet. Restaurangens dåvarande ägare Tore Wretman hade önskemål om att köket skulle flyttas från källaren och att Terrassen skulle bli permanent festvåning. Det löstes bland annat med en utbyggnad mot Kungsträdgården. Med rena linjer och material som koppar, mässing och mahogny har tillägget sitt eget formspråk utan att förta den ursprungliga byggnaden. Sommaren 2016 renoverades denna del av Operakällaren för att bli en bättre konferensanläggning. Förbättrade ljus- och ljudinstallationer, ny heltäckningsmatta och nytt tak, som lagts på samma vis som Celsing la det, för att spegla vattnet i strömmen.

Kungliga Operan är statligt byggnadsminne sedan 1935.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Jakobs torg 2

11152 Stockholm
59.32983, 18.06945

Fakta

Hyresgäst: