• Fotograf: Melker Dahlstrand
  • Vasamuseet. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Vasamuseet.

  • Vasamuseet Fotograf: Åke E:son Lindman

    Vasamuseet

Vasamuseet

Vasamuseet är en unik byggnad utformad för ett unikt föremål. Den centrala hallen utgör en gigantisk monter med reglerad temperatur och fuktighet för att bevara skeppet för framtiden. Byggnaden är väl integrerad på platsen och samverkar med bryggorna, båtarna och museifartygen som tillhör museet. Vasamuseet besöks av över en miljon människor varje år.

Denna sida finns också teckentolkad.

Nordisk arkitekttävling

Regalskeppet Vasa bärgades 1961 i vattnet mellan Södermalm och Skeppsholmen i Stockholm. För att skydda skeppet dit det hade förts vid Södra Djurgården uppfördes en provisorisk byggnad av korrugerad plåt. Där låg Vasa på sin gungande ponton i 27 år. 1981 utlystes i Norden en arkitekttävling om den permanenta byggnaden för skeppet. Förstaplatsen blev delad mellan bidragen "Om hundra år är priset glömt" från Danmark och "Ask" från Sverige. Efter en arkitektonisk, teknisk och ekonomisk bearbetning valdes "Ask".

Grundstenen till byggnaden lades i november 1987 av prins Bertil, den 6 december 1988 bogserades skeppet in och den 15 juni 1990 invigdes Vasas nya hem av kung Carl XVI Gustav.

Den permanenta museibyggnaden

Vasamuseet sett från Junibacken

Skeppet syns från nästan hela museet och från sex nivåer. Längsta avståndet till skeppet är från entrén (25 meter), närmast kommer man på styrbordssidan. Skeppshallens höjd är 34 meter. Det ger utrymme åt placeringen av den stående riggen. På museets yttertak finns stiliserade master och rår. Husets högsta mast når samma höjd som Vasas stormast skulle ha haft, dvs 52,5 meter från kölen.

Förutom det dominerande koppartaket är byggnadens utsida klädd i limträpaneler målade i naturliga färger: blått, tjärsvart, falurött, ockragult och mörkt grönt. Färgerna på utsidan kommer igen inne i huset, målade på träpanel och direkt på betong. Stora väggpartier och hela taket är i obehandlad betong.

Regalskeppet Vasa

Det går knappast att berätta om Vasamuseet utan att skildra regalskeppet Vasas korta och snöpliga livshistoria. Vasa byggdes på Stockholms skeppsgård under ledning av den erfarne skeppsbyggaren Henrik Hybertsson från Holland. Hon skulle bli ett av sin tids mäktigaste krigsfartyg och hennes två kanondäck bestyckades med 64 kanoner.Dagen för jungfrufärden - söndagen den 10 augusti 1628 - stod åskådarna samlade runt stadens stränder. Konung Gustav II Adolf hade även bjudit in utländska ambassadörer för att imponera med det nya fartyget. Jungfrufärden började vid nuvarande Slussen. Seglen hissades och saluten sköts men bara ett par minuter senare krängde Vasa till. Hon rätade upp sig men krängde snart igen. Vatten forsade in genom kanonportarna och Sveriges stolthet sjönk till botten. Mellan 30 och 50 personer av de 150 i besättningen drunknade.

Senaste ombyggnaden

2013 fick museet en ny entré med plats för museibutik samtidigt byggdes delar av museihallen om för att göra upplevelsen av skeppet ännu bättre. Tillbyggnaden innebar också en ny lokal för tillfälliga utställningar.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Galärvarvsvägen 14

11521 Stockholm
59.32838, 18.09158

Fakta

Byggår:
1988
Arkitekt:
Marianne Dahlbäck och Göran Månsson
Hyresgäst: