• Fotograf: Maria Nyberg

Haga parkmuseum

Koppartälten i Haga är en del av vårt gemensamma kulturarv och ett annorlunda och lekfullt inslag i Hagaparken. De inhyser Haga Parkmuseum som visar den permanenta utställningen om Hagaparkens historia och utveckling.

Om historien, människorna och byggnaderna i Haga

Haga parkenI det mellersta koppartältet ligger Haga parkmuseum. Här visas en permanent utställning om Hagaparkens historia och utveckling. Du får också intressant information om de människor som under årens lopp knutits till Haga, till exempel Gustav III och Carl Michael Bellman.

I utställningen "Folknöjen i Haga" speglas hur Hagaparken i över 200 år inspirerat till folkliv, teater och umgänge.

Titta in i Gustav III:s lustslott

I Haga parkmuseum kan du också beskåda originalmodellen av det lustslott som Gustav III ville uppföra, ett bygge som avstannade efter mordet på kungen 1792.

Museum i lekfulla koppartält

De blågula tälten, med sina orientaliska draperier och tofsar, ritades av arkitekten och teaterdekoratören Louis Jean Desprez på uppdrag av Gustav III. Det stod färdiga 1790 och fungerade både som exotiskt inslag i den kungliga lustparken och som logement och stallar för Livgardet till häst.

Nytt LED-ljus på Koppartälten i Haga

Hösten 2016 tändes den nya LED-baserade fasadbelysningen på Koppartälten i Haga. Tak och innergårdar belyses av 18 strålkastare på 5 stolpar, medan fasaderna får sitt ljus från 26 armaturer monterade i fristående naturstensblock. Vid skymning tänds långsamt fasadbelysningen och släcks sedan i gryningen. Ljuset ger denna unika miljö en extra dimension och gör stämningen vid och omkring tälten så magisk som Louis Jean Desprez skulle ha kunnat önska.

Läs mer

Hagapromenader - en broschyr om parken och dess byggnader (PDF-dokument, 771 kB)

Karta Hagapromenader (PDF-dokument, 170 kB)


Karta Hagaparken

Hitta hit

För att komma till Haga parkmuseum tar du buss 515 från Odenplan till hållplats Haga norra och går sedan en kort promenad till Koppartälten.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Hagaparken

169 70 Solna
59.3645, 18.0306 12

Fakta

Byggår:
Slutet av 1700-talet
Arkitekt:
Louis Jean Desprez och Olof Tempelman
Hyresgäst:

QR_kod

QR-kod till audioguiden om Hagaparken. Läs av koderna med en streckkodsläsar-app. När koden identifierats får du upp en webbadress som tar dig till audioguiden om Hagaparken.