• Klosterruinen ligger i direkt anslutning till kungsgården. Den gamla ladugården skymtar i bakgrunden.

    Klosterruinen ligger i direkt anslutning till kungsgården. Den gamla ladugården skymtar i bakgrunden.

  • Några hundra meter från Alvastra kungsgård ligger ruinen efter kung Sverkers och drottning Ulvhilds kyrka

    Några hundra meter från Alvastra kungsgård ligger ruinen efter kung Sverkers och drottning Ulvhilds kyrka

Alvastra kloster

På 1100-talet bodde kung Sverker den äldre och drottning Ulvhild på Alvastra men ingen vet exakt var deras gård låg. De skänkte sin gård till cisterciensermunkar från franska Clarivaux, som på platsen grundade Alvastra kloster 1143. Klostrets 400-åriga historia slutade när Gustav Vasa kom till makten, klostret drogs in till kronan och omvandlades till kungsgård till följd av reformationen.

Franska munkar grundade klostret

Alvastra kloster grundades 1143. Under sin storhetstid var det Sveriges största och godsrikaste kloster. Ruinen ligger i direkt anslutning till Alvastra kungsgård.Alvastra kloster grundades 1143. Under sin storhetstid var det Sveriges största och godsrikaste kloster. Ruinen ligger i direkt anslutning till Alvastra kungsgård.

Själva hjärtat i den stora klosteranläggningen är kyrkan vars västparti och södra tvärskeppsgavel med sakristia är välbevarade. Kyrkan är byggd av kalksten från Omberg. Fransmännen förde med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst vilket lokalbefolkningen lärde av. Ett exempel på det är hur man högg den sten som de sen använde när de byggde sina egna sockenkyrkor.

I nära 400 år blomstrade Alvastra kloster. Men med reformationen upplöstes det och marken tillföll kronan. Alvastras egendom ombildades till Alvastra kungsgård. Materialet i själva klosterbyggnaderna användes bland annat till Vadstena Slott och till Per Brahes byggen vid Vättern. Sedan 1898 har klosterruinerna restaurerats och konserverats i flera omgångar.

Den heliga Birgitta i Alvastra kloster

Den heliga Birgitta (1303-1373) är ett av Europas sex skyddshelgon. Hon är känd över hela världen för sina uppenbarelser, sin klosterorden och sina långa pilgrimsresor. Det var i Alvastra kloster utanför Vadstena som hon fick sina mest omtalade uppenbarelser, och det var där hon kände sig kallad att bli "Kristi brud och språkrör".

Idag är Alvastra kloster en del av det östgötska kulturlandskapet och öppet för besök i munkarnas medeltida spår. Klostret är en av de fastigheter som Statens fastighetsverk tog över från Riksantikvarieämbetet den första januari 2015.

Läs mer om Alvastra Kungsgård här.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Alvastra Kloster

Ödeshög
58.298895, 14.660315

Fakta

Byggår:
1100-tal och framåt
Arkitekt:
Okänd
Hyresgäst: