• Dädesjö gamla kyrka Fotograf: SFV

    Dädesjö gamla kyrka

Dädesjö gamla kyrka

En av Sveriges mest intressanta landkyrkor, Dädesjö gamla kyrka, ligger i Växjö kommun i Småland. Det är en stenkyrka med välbevarade målningar från 1200-talet och ett trätak som är det bäst bevarade, aldrig övermålade kyrktaket i Norra Europa.

I den gamla stenkyrkan finns välbevarade medeltida vägg- och takmålningar som berättar bibliska historier från tiden kring Jesu födelse och liv.

Väggmålningarna har aldrig varit övermålade vilket gör dem unika i sitt slag. Under 1600- och 1700-talen målades nämligen de flesta väggmålningar över och av liturgiska skäl togs gamla helgonbilder bort. Men Dädesjö kyrka har kvar sina målningar i det skick som var brukligt på 1100- och 1200-talen och som hör till den tid då Sverige var katolskt.

De medeltida målningarna upptäcktes av professor Ewert Wrangel år 1905.

Fäst blicken i taket!

Innertaket i kyrkans långhus är av handhyvlade plank med inlägg av repstavar i ett rutmönster. Varje ruta är dekorerad med målningar som bland annat visar scener från Jesu födelse. En signering med namnet Sighmunder finns under triumfbågen. Den är skriven med runskrift vilket är talande för byggnadens ålder.

Det vackra taket fanns förmodligen inte där när kyrkan var nybyggd. Kyrkans takstol är nämligen äldre än trätaket och dekorerad med sniderier vilket tyder på att kyrkorummet ursprungligen haft öppen takstol.

Konservator Hans Peter Hedlund som har arbetat med innertaket i Dädesjö bekräftar att taket är det äldsta, bäst bevarade, aldrig övermålade kyrktaket av trä i Sverige och hela Norden - ja i hela Norra Europa. För att finna en motsvarighet måste man ta sig till Zillis i sydöstra Schweiz.

Gör ett virtuellt besök

På Svenska kyrkans hemsida för Dädesjö gamla kyrka kan du gå på rundtur och se det unika taket, de väggfasta bänkarna och de mycket gamla väggmålningarna.

Dädesjö gamla kyrka är en av de fastigheter som Statens fastighetsverk tog över från Riksantikvarieämbetet den första januari 2015.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

858

360 42 Braås
57.0106, 15.1069

Fakta

Byggår:
1200-tal
Arkitekt:
okänd