• Fotograf: Bert Leandersson
 • Fotograf: Bert Leandersson
  Fotograf: Bert Leandersson
  Fotograf: Bert Leandersson
  Fotograf: Bert Leandersson
 • Fotograf: Bert Leandersson
 • Fotograf: Bert Leandersson
  Fotograf: Bert Leandersson
  Fotograf: Bert Leandersson

Visingsborgs och Näs slottsruin

Efter närmare hundra års byggtid stod Per Brahe den yngres slott Visingsborg färdigt år 1662. I dag är det inte helt lätt att föreställa sig dess prakt men detta slott hade sex torn och fasaden var putsad i vitt och gult.

Slotten Näs och Visingsborg

Visingsö har varit i kronans ägo sedan tidig medeltid. På öns sydspets lät någon av de sverkerska kungarna bygga Näs slott under 1100-talet. Visingsö blev ett av kungamaktens starkaste fästen ända fram till början på 1300-talet. Magnus Ladulås dog på ön år 1290. Magnus son Birger kom då till makten, han hamnade i stridigheter med sina bröder hertigarna Valdemar och Erik. Efter Nyköpings gästabud 1317, då Birger lät fängsla och svälta ihjäl sina bröder, utbröt ett uppror i landet. Under dessa oroligheter förstördes borgen på Visingsö men de kungliga egendomarna stannade kvar i kronans ägo.

År 1562 tilldelade Erik XIV Visingsborg till den nyblivne greven Per Brahe den äldre.Han var son till riksrådet Joakim Brahe och Margareta Eriksdotter, Gustav Vasas syster. Förläning innebar att driva en gård och behålla intäkterna själv, de var ett sätt att avlöna ämbetsmän i staten utan att ge dem lön i pengar. Per Brahe började uppföra Visingsborgs slott vid öns östra strand, det tog nästan 100 år att bygga. Slottet var praktfullt med förgyllda spiror och trappgavlar, det inrymde salar och ett stort bibliotek. Till slottet hörde också en trädgård med närmare tvåtusen fruktträd. Slottet brann 1718 och idag återstår en ruin.

Visingsborg och Näs slottsruin är två av de fastigheter som Statens fastighetsverk tog över från Riksantikvarieämbetet den första januari 2015.

Läs mer

Besök Ekskogen på Visingsö

Vandra genom Sveriges största sammanhängande ekskog, som planterades år 1831 tänkt för flottans båtbygge. Men numera görs båtar av pansarplåt och kolfiber, så skogen står vackert kvar på ön.

Artiklar om Visingsö publicerade i Statens fastighetsverks tidning Kulturvärden:

Ekskogen och Visingsö, tidskriften Kulturvärden 2007:2  (PDF-dokument, 572 kB)

Visingsö - Vätterns egen pärla, tidskriften Kulturvärden 1994:3  (PDF-dokument, 1,2 MB)

Ädelt virke till ädla drycker, tidskriften Kulturvärden 2009:4  (PDF-dokument, 567 kB)

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Visingsborgs slottsruin

560 34 Visingsö
58.03441, 14.35276 10

Fakta

Byggår:
1662
Hyresgäst: