Nidingen Kungsbacka

En kilometer på längden och 300 meter på tvären där ön är som bredast. På vackra Nidingen ligger en av Sveriges första fyrplatser. Synnerligen välbehövd – av alla skeppsvrak i närheten att döma. Idag är fyrarna automatiserade, och istället för fyrvaktarfamiljer häckar tretåiga måsar, ornitologer samt konferens- och vandrarhemsgäster här.

Nidingen ligger på västkusten, fem sjömil sydväst om Onsalahalvön. Fyrplatsen kom till redan 1624 och är Sveriges enda bevarade med dubbelfyr. I farvattnen runt ön ligger omkring 700 skeppsvrak – Nidingen är landets mest olycksdrabbade fyrplats.

Här skrevs fyrhistoria

År 1658 blev Halland, Bohuslän och Blekinge svenska. Halland hade upplåtits av Danmark till Sverige redan 1645 och därmed blev Nidingen, som haft fyr sedan 1624, en svensk fyrplats. De fyrar som övertogs var förmodligen två så kallade vippfyrar, bestående av en lång arm som höll upp en järnkorg med glödande stenkol. Nidingen var troligen den första fyrplatsen i världen med dubbelfyr, och anledningen var att man behövde kunna skilja Nidingen från den danska ön Anholts enkla vippfyr.

Mistsignalering och nya fyrar

Vippfyrarna var gjorda av trä och fattade lätt eld. På 1660-talet ersattes de av stenkolseldade järngrytor som ställdes direkt på marken. Under 1700-talet påtalades att Nidingen behövde en bättre fyr, men någon ny kom inte till stånd. Istället lät man 1776 uppföra en så kallad mistklocka i en stapel, vilket var den första fasta stationen för mistsignalering i världen. År 1834 uppfördes dubbelfyrarna av sten, som står här än idag. 1916 bodde tre familjer med sammanlagt 23 barn på ön. De gamla fyrtornen släcktes 1946, då en ny betongfyr hade uppförts. Året innan hade också en kassunfyr byggts på ett undervattensrev utanför ön. Sedan 1970-talet är fyrplatsen automatiserad och den sista fyrvaktaren flyttade 1979.

Unika möjligheter för konferens och fågelskådning

Idag finns ett vandrarhem med utmärkta konferensmöjligheter på Nidingen. Upp till 12 personer kan konferera i en unik miljö med avskildhet, gourmetmat och fantastiska skärgårdsupplevelser. Ön är också ett favoritställe för ornitologer, eftersom det är den enda platsen i Sverige där den tretåiga måsen häckar.

Faciliteter:

  • Badplats
  • WC

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Nidingen

439 94 Onsala
57.30252, 11.90023 8

Fakta

Byggår:
1834, dubbelfyrarna i granit
Hyresgäst: