Underhåll och energibesparing Sveriges ambassad i Helsingfors

Statens fastighetsverk (SFV) har under en tid utfört underhållsarbeten på Sveriges ambassad i Helsingfors . Nytt tak har lagts på delar av fastigheten. Vi har byggt om ett fläktrum som ska serva den nya energibesparande ventilationsanläggningen. Nya markiser på fönstren mot gatan har satts upp för att ytterligare sänka värmetillförseln till huset. Invändigt rustar SFV upp toaletter och ytskikt på kontoren.

Sveriges ambassad i Helsingfors

En av Finlands rikaste män köpte 1838 denna tomt på bästa läge vid staden Helsingfors inlopp. Där byggde han ett ståtligt hus i klassicistisk stil med drag av italiensk renässans.

Svenska staten köpte fastigheten 1921 för att husera den svenska legationen. Huset behövde då renoveras och byggas om för de nya funktionerna. Den svenske arkitekten Torben Grut fick uppdraget och valde att rita ett hus som var "värdigt" att vara Sveriges ansikte mot Finland, nästan en kopia av Stockholms slotts fasad mot Lejonbacken. Invändigt skulle rummen visa olika epoker av svensk storhetstid; galleriet och matsalen i klassicistisk stil, bankettsalen i barock, salong och kabinett i gustaviansk stil och bibliotek och ytterligare ett kabinett i rokoko. Möbler och konstverk har anpassats efter rumsstilarna. 1923 stod den svenska ambassaden klar.

Fyra underhållsprojekt

1. Taket på norra, västra och östra huskroppen har fått nytt svart plåttak. Det södra taket har bytts tidigare. När man ändå bryter upp taket var det lämpligt att bygga om de två fläktrummen på vinden. En helt ny modern ventilationsanläggning byggdes in för att återvinna till- och frånluft och därmed sparar energi.nytt plåttak lagt Systemet blir mer effektivt och lättare att underhålla.

 2. För att minska mängden luft/fönster som värmer upp huset har SFV satt upp 25 markiser på fönstren mot Norra Esplanaden på våning 1 och 2. De är solstyrda, vilket innebär att solmätare mäter hur mycket sol som ligger på och styr hur långt markiserna ska fällas ut. Det är så kallade markisoletter som används och metalldelen färgas in i en grå nyans som liknar den som finns på fönsterkarmarna. Tyget har också en grå ton. Ett grundligt arbete för att välja den bästa typ av markis och färg har gjorts tillsammans med White arkitekter. Ett provmontage gjordes på plats och godkändes av Helsingfors stad. Att göra denna typ av installationer ger både arbetsmiljömässiga förbättringar och stora energibesparingar. Markiserna är uppsatta och i funktion. Se bilder högst upp på sidan som visar före och efter med de nya markiserna.

3. Badrummet i anslutning till gästrummet i residenset byggdes om till en mindre RWC med dusch. Det skapade plats för ytterligare två fristående toaletter som kan användas av alla besökare till residenset.

4. I kontorsdelarna renoverade SFV ytskikt; väggar målas om, golvet i kanslidelen byts ut, ett nytt akustikinnertak med infälld LED-belysning installerades (därmed finns nödbelysning vid strömavbrott). Fast belysning i kontorsrummen byts ut och vänthallen fräschas upp.

Läs mer om ambassaden här!