Gröna utflykter

Sverige är rikt på naturupplevelser, oberoende av var du befinner dig i landet. Våra landskap bjuder på en fantastisk variation och allemansrätten ger oss möjlighet att nyttja och njuta av naturen. Dessutom har vi många odlade pärlor i vår skattkista, fria för var och en att beskåda.

Många parker och trädgårdar har en lång och spännande historia, precis som husen har. Olika epoker, ägare och skilda stilideal har avlöst varandra genom åren. Även om en trädgård ska njutas för stunden, finns det mer att upptäcka för den som vill. Våra gröna kulturskatter inbjuder till kontemplation och inspiration. Ta en promenad genom en engelsk landskapspark, besök en spännande botanisk trädgård eller packa picknickkorgen för en skogsutflykt. Fyll upp termosen och låt innehållet värma dig samtidigt som du njuter av naturen!

Här följer ett urval av parker och trädgårdar som är väl värda en utflykt. För mer information om öppettider se respektive fastighets hemsida.

Gör en skogsutflykt

SFV äger och förvaltar skog och mark som motsvarar en sjundedel av landets yta, exempelvis renbetesland och områden kring de skyddade norrlandsälvarna.

Strosa runt i Linnéträdgården i Uppsala

Strosa runt i Linnéträdgården som hade sina glansdagar under Carl von Linnés tid, då den var en av Europas mest betydande botaniska trädgårdar. Efter att trädgården under början av 1800-talet omvandlades till parkområde har den sedan 1923 varit återställd som under Linnés tid. Växtsortimentet består enbart av växter som var kända av Linné. Passa även på att kika in i Linnés hem när du besöker trädgården!

Upplev 350 års trädgårdshistoria i Drottningholms slottspark

Packa picknickkorgen och ta med familjen till den stora slottsparken, som låter dig ta del av 350 års trädgårdshistoria med sina olika trädgårdar, naturområden, byggnader och paviljonger. Parken är uppbyggd av olika rum och kvarter som inramas av långa lindalléer. Barockträdgården är parkens äldsta del och började anläggas på 1680-talet.

Andas i Vadstena klosterträdgård

Klosterträdgården inrymmer de tre enheter som heliga Birgitta föreskrev i sin klosterplan: fruktträdgården, krydd- och örtagården och gräsgården. Anamma Birgittas råd och gör som nunnorna, vandra ut i gräsgården och andas frisk luft!

Med anor från dansk medeltid

Befinner du dig i Skåne? Besök då Tommarp kungsgårds trädgård med anor från dansk medeltid. Den har en äldre och arkitektonisk medvetet gestaltad struktur som kan spåras i delar av anläggningen.

Besök någon av Kronoholmarna

Längs Sveriges kust ligger många kobbar, klippor och skär. De cirka 400 kronoholmarna som inte har en registrerad ägare tillhör staten (kronan). Besök någon utav dem och njut av havsbrisen.