Hemliga rum

Landskrona citadell, Gråen

Om du står vid Landskrona Citadell och blickar ut över Öresund ser du en låg landstrimma i havet. Det är den konstgjorda ön Gråen. Den anlades vid det dåvarande grundet för att skydda hamnen mot angrepp. Arbetet med Gråen påbörjades 1748. Idag, 250 år senare, är fästningen fortfarande ofullbordad. Varför blev den aldrig färdig?
Under Hemliga rum får du besöka Landskrona Citadell och Gråen och höra berättelsen om den mycket speciella fästningen.

När första grundstenen till Landskrona citadell lades 1549 tillhörde staden Danmark. Den danske kungen Kristian III ville få kontroll över handeln i Öresund och samtidigt stärka försvaret längs kusten. Det var ett imponerande bygge med höga murar och en 70 meter bred vallgrav runt hela borgen.

Ingen krutrök på Adolf Fredriks fäste

Kung Adolf Fredrik har inte gått till historien som en krigarfurste. Inte heller har den fästning som bar hans namn, och som heller aldrig någonsin blev klar, fått smaka krutrök. Fästningen – Adolph Fredriks fäste - på ön Gråen utanför Landskrona planerades som ett befäst skeppsvarv, och som en framskjuten nagel i ögat på det danska riket. Men kungen var inte intresserad av krig. Han trivdes bäst vid svarven hemma på Drottningholm, där han var särskilt förtjust i att svarva snusdosor. Medan kungen svarvade släpade folk med hinkar och spadar för att bygga fästningen mitt ute i sjön vid Landskrona. I trettio år släpade man innan man tröttnade. Kungen hade tröttnat för länge sedan.

Välkommen till Hemliga rum!

Tack alla ni som besökte Landskrona citadell och Gråen på Hemliga rum den 26 maj 2012!

Hitta hit

Landskrona citadell, Gråen

Citadellet , Landskrona
55.87422, 12.82152

Praktisk information

Tillbaka