Hemliga rum

Bohus fästnings fängelsehålor

Bohus fästning röstades fram som en av Folkets favoriter 2012. Vi förstår varför, fästningen och dess historik är imponerande! Under sin 700 år långa historia sägs fästningen ha motstått hela 13 belägringar utan att falla. Fästningen grundlades 1308 av den norske kungen Håkon Magnusson. Under 1500- och 1600-talen var borgen en viktig del av Danmark-Norges försvar mot svenskarna. Genom århundraden har många personer dömts och placerats som fångar både i tornet Fars hatt och i Sven Halls torn.

På dagen för hemliga rum öppnar vi fängelsehålorna och ger dig möjlighet att uppleva känslan av att – frivilligt och för en kort stund – vistas i en fängelsehåla!

En stinkande håla

I alla tider har fästningens starka murar och torn även varit fängelse och förvaringsplats för oliktänkande. En ögonvittnesskildring från 1740-talet beskriver förhållandena i fängelsehålan i tornet Fars hatt:

"De sänkas ned liksom i en djup avgrund, som har till golv järngaller att gå och ligga på, där under är ett stort djup, vilket väl tar emot alla deras exkrementer, men kastar sen ifrån sig
en olidlig lukt och stank, så att de arme fångarna vilja hellre dö, än där bli liggandes något dygn eller längre, varigenom också många bringas till en sann bekännelse, bättring och omvändelse, där de annars intet kunna bringas till rätta..."

Vid denna tid finns 77 fångar på Bohus, fem är kvinnor. Övervägande delen sitter för stöld. Blodskam, förfalskning, dråp och sjöröveri var andra brott som begåtts.

Välkommen till Hemliga rum!

Tack alla ni som besökte Bohus fästning på Hemliga rum den 26 maj 2012!

Hitta hit

Bohus fästnings fängelsehålor

, Kungälv
57.86179, 11.99978

Praktisk information

Tillbaka