Hemliga rum

Södra Åberget

Tänk dig ett byggnadsverk mer imponerande för sin tid än Globen och Öresundsbron i dag. Vi tänker på Bodens fästning, även kallat "låset i norr". Det är världens tionde största militära byggprojekt och var Sveriges största och hemligaste militäraanläggning. Fästningen från 1907 består av fem bergsfort i en krans kring staden. Ett av dem är idag museum. Tre av de andra har plomberats. Det femte, Södra Åberget, öppnades under Hemliga rum den 26 maj 2012. Efter visningen kommer det att förbli stängt igen. Troligen för alltid.

Bodens strategiska läge vid Luleälven talade för en försvarsanläggning just där. Bygget av fästningen påbörjades 1901 och utfördes av 1200 man. År 1907 stod fästningen klar – fem fort som länkats samman via mellanverk så att de utgjorde en stark enhet.

Varje fort hade en besättning av 500 man som betjänade 8 artilleripjäser samt ett antal rörliga artilleridivisioner inne i fästningen. Hela fästningens omkrets är 25 km så om du vill gå runt hela anläggningen får du ta en hel dag på dig.

Under andra världskriget spelade Boden en central roll och hade då en besättningsstyrka på 15 000 man. Det var med andra ord många svenska värnpliktiga som fick ligga i beredskap här, långt borta från sina kära.

Välkommen till Hemliga rum!

Tack alla ni som besökte Södra Åberget och Bodens fästning på Hemliga rum.

Hitta hit

Södra Åberget

Bodens fästning , Boden
65.78517, 21.70274

Praktisk information

Tillbaka