Hemliga rum

Drottningskärs kastell, Gruvan och nya Ellenabben

På Aspö kan du göra en historisk tidsresa i svensk befästningskonst. Resan börjar med det imponerande Drottningskärs kastell från stormaktstidens 1600-tal, och slutar i kalla krigets 1980-tal. Förutom Drottningskärs kastell får du besöka två tidigare topphemliga anläggningar. Kodnamn Gruvan var en så kallad KSRR som på civilt språk betyder "kustspaningsradarstation". Den andra är seriebatteriet Nya Ellenabben som är konstruerat med världsunik, kärnvapensäker teknologi och avvecklades först år 2000.

Ett skönt kastell
En av 1600-talets mest intressanta personligheter är arkitekten, militären, tecknaren och greven Erik Dahlberg. Han hade sin hand med i alla stormaktstidens fästningsbyggen och var arkitekten bakom den nya örlogsbasen i Karlskrona. En fästning var han riktigt nöjd med. Det var Drottningskär; "Ett skönare sjökastell finns näppeligen uti hela Europa", skrev Dahlberg nöjt i sin dagbok.

Aspö

A Drottningskärs kastell, B Nya Ellenabben, C Gruvan, D Färjeläget, E Mataffär.

A = Drottningskärs kastell, B = Nya Ellenabben, C = Gruvan,
D =Färjeläget, E = Mataffär.

Drottningskärs kastell

Karta för Drottningskärs kastell

A = Båtbrygga. Landstigning från Karlskrona. B = Informationsplats. Start på barnaktiviteter. C = Filmvisning för dig som inte kan besöka de hemliga rummen på Aspö. D = Guidad tur. E = Hemliga rum-bio i Donjongens mellanvåning. F = Utställning om Drottningskärs kastell. H = Café och matservering.

Välkommen till Hemliga rum!

Tack alla ni som besökte Drottningskärs kastell, Gruvan och nya Ellenabben på Hemliga rum den 26 maj 2012!

Hitta hit

Drottningskärs kastell, Gruvan och nya Ellenabben

Drottningskärs kastell , Karlskrona
56.11324, 15.55336

Praktisk information

Tillbaka