Hemliga rum

Artillerigården

På Östermalm, mitt bland boende, turister och museibesökare, hittar du några av Stockholms hemligaste rum. Två av dem finns mitt på Artillerigården utanför Armémuseum på Riddargatan. Ta chansen att se de skyddsrum som annars aldrig visas för allmänheten. Lyssna till en spännande berättelse om det kalla kriget och hur vår säkerhet hängde på en skör tråd.

I Armémuseums utställningar kan du riktigt ta på spänningen och i skyddsrummen kan du uppleva hur personalen på Artillerigården skulle söka skydd i händelse av fara. På Artillerigården får du också ta del av alla hemliga rum, som öppnar runtom i Sverige. Du får i denna historiska miljö höra berättelsen Maktbalans som ligger till grund för Hemliga rum 2012.

Kungens vita armbindel

Den 19 augusti 1772 mottog Gustav III folkets jubel på Artillerigården. Kungen hade genomfört den statskupp som satte stopp för frihetstiden och som stärkte kungens makt. Statskuppen hade genomförts av kungatrogna trupper i Kristianstad, Sveaborg och Stockholm. Artillerigården var Svea artilleriregementes vapenförråd och var, med sina rader av kanoner, den plats i huvudstaden som bäst uttryckte kungens nya maktställning. Som en symbol för revolutionen hade kungen knutit en vit armbindel kring vänster överarm, en detalj som skulle stanna som en del av den svenska officersuniformen ända till 1809.

Välkommen till Hemliga rum!

Tack alla ni som besökte Artillerigården på Hemliga rum den 26 maj 2012!

Hitta hit

Artillerigården

Riddargatan 13 , Stockholm
59.33570, 18.08069

Praktisk information

Tillbaka