• Fotograf: Melker Dahlstrand
  Fotograf: Melker Dahlstrand
  Fotograf: Melker Dahlstrand
 • Fotograf: Melker Dahlstrand
 • Fotograf: Melker Dahlstrand

Hemliga rum special 2017 - Nationalmuseum i nytt ljus

Kom in och se hur ljuset flödar in i byggnaden, passa på att se arkitekturen innan den får konkurrens av konsten. Kom och prata med inblandade arkitekter, byggare, projektledare och personal från Nationalmuseum. Vi väntar med spänning på att få möta er. Vad kommer ni tycka om Nationalmuseum i nytt ljus? Som vanligt när det gäller Hemliga rum - är det en dag, en chans. Inga biljetter. Så först till kvarn...

För första gången på 150 år har Nationalmuseums byggnad i Stockholm totalrenoverats. Under tre års tid har den kulturminnesmärkta byggnaden från 1866 anpassats till att bli ett modernt och besöksvänligt museum. I december 2017 ska Nationalmuseums verksamhet börja flytta tillbaka igen. Innan dess vill vi på Statens fastighetsverk visa er hur byggnaden ser ut efter renoveringen. Följ med oss in bakom fasaden. Hemliga rum special på Nationalmuseum den 28 oktober! En dag, en chans.

Välkomna till Hemliga rum special på Nationalmuseum Stockholm, öppet 10-16 den 28 oktober

Under Hemliga rum special kommer du att få gå en snitslad bana genom en del av den nyrenoverade byggnaden. Du passerar färgrika salar och kabinett, får titta närmare på konservatorernas fina arbeten. Ljuset flödar åter in genom museets alla fönster och genom ljusgårdarnas stjärnformade glastak. Längs vägen har du också möjlighet att lyssna på några av de personer som arbetat i projektet.

Praktisk information

 • Vi kan ta emot max 500 besökare samtidigt i byggnaden. Vi kommer att släppa in besökare löpande och hoppas att väntan inte blir för lång. Vi kan inte lova att alla som önskar kommer in.
 • Rekommenderad besökstid är mellan 30-45 min.
 • SFV-värdar finns på flera platser, de har svarta eller beige västar med SFV-logga.
 • Parkeringsmöjligheter i området är ytterst begränsade. Använd lokaltrafiken.
 • Tillfälliga toaletter kommer att finnas utomhus. Toaletterna inne i museet kan ännu ej användas.
 • Tillgänglighet: Byggnaden är fortfarande en byggarbetsplats och kräver lite extra uppmärksamhet av dig som besökare. De nya hissarna är ännu inte i bruk, vilket gör att vi denna dag tyvärr inte erbjuder en tillgänglighetsanpassad byggnad. Man måste ha full rörlighet och kunna gå i trappor för att kunna delta den 28 oktober. När Nationalmuseums verksamhet slår upp portarna på riktigt nästa år kommer museet vara fullt tillgänglighetsanpassat.

Hemliga rum special på Nationalmuseum i Stockholm arrangeras av Statens fastighetsverk. Hemliga rum special är en vidareutveckling av Hemliga rum – ett evenemang som Statens fastighetsverk arrangerar vart fjärde år och som innebär att ett antal, annars inte publika platser, öppnas för en dag.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Södra Blasieholmshamnen 2

11148 Stockholm
59.32850, 18.07760

Fakta

Byggår:
1846-66
Arkitekt:
Friedrich August Stüler, inredning Fredrik Wilhelm Scholander
Hyresgäst: