Städa och tvätta gamla golv

Hur ska du tvätta golvet i ett äldre hus med originalgolv eller städa det nya furugolvet i lägenheten? Statens fastighetsverks experter hjälper dig att ta hand om ditt golv oavsett om det är ett stengolv, trägolv eller en gammal linoleummatta.

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken typ av golv du har och hur det är behandlat. Eftersom det finns många sorters golv och behandlingsformer räcker det inte alltid att veta vilket material det handlar om, du behöver även ta reda på hur golvet har varit behandlat tidigare.

All städning sliter på golv, det är därför viktigt att du väljer den städmetod som är skonsam. Att undvika nedsmutsning och slitage är också viktigt. Att ha bra entré-, gång- och golvmattor är ett viktigt komplement till rätt städmetoder.

Det finns fem grundregler för golvstädning som gäller nästan alla golv oavsett typ. Mer specifika städråd för alla golvtyper finns i vår guide "Skötselanvisningar för känsliga interiörer" som du kan ladda ner som PDF i slutet av den här sidan.

Fem gyllene regler för golvstädning och golvtvätt

1. Förebygg nedsmutsning.
2. Städa med så torra städmetoder som möjligt.
3. Använd minimalt med vatten.
4. Ta bort fläcken, städa inte hela golvet.
5. Undvik möbelpolish och andra sprayer och oljor.

Vatten och microfiber kan skada dina golv

När du städar golv med vatten riskera du att skada det eftersom vattnet tar bort patinan och riskerar att lämna stora fläckar. Det kan också stänka upp och lämna fula fläckar på möbler, väggar och lister. Har golvet inte tvättats med vatten tidigare ska du inte göra det.

Undvik att städa med moppar av mikrofiber eftersom de tar med sig det skyddade oljelagret på trä och sten. Med en klassisk garnmopp undviker du det problemet. Även möbelpolish och andra sprayer och oljor bör undvikas. De är ofta helt onödiga och riskerar att skada mer än de hjälper. Dessutom innehåller de ofta lösningsmedel som är brandfarliga.

Behandlade och obehandlade trägolv

Dammsug trägolv med ett borstmunstycke eller torrmoppa dem med en garnmopp. Behandla eventuella fläckar med en väl urvriden fuktig trasa.

Ett par gånger om året kan du våttorka de flesta trägolv, undantag från detta gäller bonade golv eller obehandlade golv som aldrig tidigare varit utsatta för vatten. Undvik också att våttorka ytor där golvet är skadat eller lacken är borta.

Linoleumgolv

Linoleum är en blandning av linolja, harts, trä-, kork- och stenmjöl. Linoleummassan pressas på juteväv som binder golvet. Det är stor skillnad mellan linoleum och plast och därför måste linoleumgolv skötas på ett annat sätt än ett plastgolv.

Använd inte vatten när du städar linoleumgolv utan istället torra rengöringsmetoder som dammsugning, sopning och torrmoppning. Om det krävs en kraftigare rengöring kan grovt sågspån som fuktats med lacknafta eller fotogen svabbas över golvet. Alternativt kan en mopp fuktad med lacknafta användas för att torka av golven. Efter den här behandlingen måste golven dock bonas. Du kan läsa mer om det i våra skötselanvisningar som du kan ladda ner som PDF längst ner på den här sidan.

Stengolv och marmorgolv

Dammsug golvet med ett dammsugarmunstycke som har borst eller torrmoppa det. Om du ska våttorka stengolv så var noga med att dosera såpan enligt förpackningen. Använd sedan sparsamt med vatten eftersom för mycket vatten kan leda till att fogarna luckras upp och att stenplattorna spricker och lossnar. Tänk också på att det blir mycket halt med såpa på stengolv.

Tegelgolv

Tegelgolv med lösa fogar mår inte bra av dammsugning eftersom fogarna då riskerar att dammsugas upp vilket kan leda till att kakelplattorna blir lösa. Sopa i stället försiktigt och plocka upp löst skräp för hand.

Stearinfläckar och tejprester

Stearinfläckar tar du bäst bort genom att skrapa med något som inte riskerar att skrapa själva golvet, exempelvis en smörkniv av trä. Tejprester eller tuggummi tar du enklast bort genom att först placera ett frysblock på fläcken så att den stelnar innan du skrapar. Frysspray går också bra.

Fler instruktioner för golvstädning

Beroende på vilket golv du vill rengöra hittar du mer specifika behandlingsinstruktioner till olika golvtyper i guiden Skötselanvisningar för känsliga interiörer, kapitel 6: Golv. (PDF-dokument, 529 kB)